Vitanje

Vitanje krasi trško jedro, umaknjeno od gneče, a ne daleč stran. Večina ga obišče zaradi vesoljskih doživetij Centra Noordung, ponuja pa še mnogo več.

Vitanje – tako drugačno in umaknjeno od vrveža, tihotno, srčno, nekoč skoraj pozabljeno. Ne daleč stran, pravijo Vitanjčani. Žarometi so se vanj ponovno uprli, ko je v središču imenitnega vitanjskega starega trškega jedra zrasel nenavaden objekt, ki spominja na vesoljsko ladjo: Center Noordung.

 

Mesto vesoljskih doživetij

Vitanje s Centrom Noordung ponuja virtualno resničnost, simulatorje in projekcije z novim, svežim pogledom v neskončnost vesolja in človeško delo v njem. Center je ime dobil po Hermanu Potočniku Noordungu, futuristu, raketnemu inženirju ter pionirju astronavtike in kozmonavtike vitanjskih korenin.

 

Prostor zgodovinskih dvojcev

Zanimivo je, da tukaj vlada nekakšna dvojnost pomembnih zgodovinskih točk. Visoko vklesana v skali nad mestom namreč zagledamo dva gradova: Stari grad in Novi grad. Tudi mestni cerkvi sta dve in predstavljata edinstven primer dvojca, ki enakovredno sestavlja enotno župnijo: Cerkev Matere Božje na Hriberci je letna cerkev, Cerkev sv. Petra in Pavla v Vitanju pa zimska cerkev. Ena in edinstvena pa je Beškovnikova kašča, starodavna domačija, ki popelje v nek drugi čas.

 

Izhodišče izvrstnih pohodniških izletov

Vitanje leži na božanski točki med Vitanjskimi Karavankami in Pohorjem, odpirajoč poti v neskončno naravo. Obronke Karavank in etnološke slike doživite na Paškem Kozjaku, Pohorje pa občutite, ko iz vitanjske strani skozi svež iglast gozd prikorakate na priljubljeno Roglo. Lahko pa vam lokacija predstavlja izhoišče za raziskovanje celotne destinacije Rogla-Pohorje.