Stari grad v Vitanju

Stari grad v Vitanju je izjemna zgradba, ki s svojo združenostjo s skalovjem osupne. Gre za enega najstarejših gradov v vsej Sloveniji.

Delovni čas:

Ogled je mogoč za skupine (najmanj 10 oseb) po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

 

Kdor ima rad, da ga po životu spreletijo mravljinci od impozantnosti videnega, naj obišče Stari grad v Vitanju.

Neverjeten gradbeni podvig

Na levem bregu Hudinje, tik ob vhodu v sotesko, se na vratolomnem in nedostopnem skalnem stožcu dvigajo ruševine kamnitega gradu.

  • Prvi lastniki so si pot do njega utrli z v živo skalo vsekano stezo.
  • Skalovje je celo bistroumno vpeto v obrambno obzidje, kar še pripomore k mojstrstvu gradu.
  • Nepozaben vtis grad pusti s takrat značilnim romanskim fugiranjem stikov med lomljenci.
  • Nevarnemu gradbenemu posegu vrednost doda podatek, da je grad najverjetneje nastal že v 11. stoletju, v času Heme Krške.

Hud potres leta 1201 je grad močno poškodoval, a so ga obnovili!

O imenih Starega gradu v kraju Vitanje

Izvorno se stari vitanjski grad imenuje Castrum Weitenstein, za katerega trdijo, da je le ponemčena oblika imena slovenskega izvora. Ime bi naj izhajalo iz besede vitati, v nekdanjem pomenu prenočevati, muditi se. Domačini mu pravijo tudi Spodnji grad ali Goležev grad. Slednje poimenovanje je povzeto po bližnji domačiji.

Na izlet?

Če ste grad izbrali kot točko za pohodništvo in izlet, se do razvalin odpravite po gozdni poti iz južne ali severne smeri. Avtomobil pustite kar v Vitanju in se peš povzpnite do pečine. Odveč ne bo opozorilo, da je hoja po razvalinah lahko nevarna, zato oči na peclje!

V začetku 17. stoletja so Stari grad v Vitanju opustili in slavo je doživel mlajši, Novi grad v Vitanju.