FAQ

Turistična destinacija Rogla-Pohorje zajema območje občin Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Območje skupaj zajema kar 257 km2  in se razteza preko mogočnega Pohorja, ki mu kraljuje Rogla, mimo vinorodnih gričev, kjer se uravna v pomirjujočo Dravinjsko dolino.

Med top znamenitosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje se uvrščajo: Pot med krošnjami Pohorje in visokogorsko barje Lovrenška jezera na Rogli; Stari trg, vinorodne Škalce z Vinsko kletjo Zlati grič, golf igriščem, gostilno in vinogradniškim dvorcem ter Žička kartuzija v občini Slovenske Konjice; Center Noordung v Vitanju in Oplotniška graščina ter Oplotniški vintgar.

Ogled delčka glavnih znamenitosti (na primer znamenitosti, ki se nahajajo v Občini Slovenske Konjice) vam vzame en dan, za kaj več pa priporočamo, da si vzamete več dni. Turistična destinacija Rogla-Pohorje premore veliko število znamenitosti, ponuja številne aktivnosti in možnosti okusiti pristno kulinariko. Priporočamo, da si za obisk Turistične destinacije Rogla-Pohorje vzamete vsaj pet dni časa, saj jo boste le tako lahko  raziskali, občutili in užili.

Prav vsak letni čas je primeren za obisk Turistične destinacije Rogla-Pohorje. Od vas in vaših pričakovanj je odvisno kateri letni čas boste izbrali. Poleti je možnih največ aktivnosti na prostem, pozimi pa Turistična destinacija Rogla-Pohorje privablja smučarske navdušence v smučarsko središče Rogla. Vsekakor je vredna obiska tudi jeseni, ko se odene v čudovite barve jeseni in zadiši po zrelem grozdju. Spomladi pa lahko vsak dan opazujete, kako narava zeleni in cveti.

Poletne temperature zraka lahko presežejo tudi 30°C v dolini, medtem ko na Rogli praviloma namerimo deset stopinj nižje temperature. Prav tako se zimske temperature razlikujejo glede na to, kje se nahajate. V dolini se gibljejo okoli  0°C, medtem ko lahko na Rogli doživite pravo zimsko idilo. Jeseni in pozimi se dopoldan občasno pojavi megla, sicer pa je območje destinacije poznano po velikem številu sončnih dni. Napovedovanje vremena ni najbolj hvaležno delo, saj je slednje lahko zelo muhasto, zato vam priporočamo, da si trenutno vreme ogledate tukaj.

Seveda, Turistična destinacija Rogla-Pohorje omogoča nešteto možnosti za sprehode. Sprehajalcem priporočamo sprehod v parku Zreče in sprehajalno pot okoli jezera Zreče, sprehod med mogočnimi stoletnimi drevesi pa pričara konjiški mestni park. Svojevrstni doživetji sta sprehod po vinorodnih Škalcah in po Pohorskih planjah. Za tiste, ki pa se štejete med pohodnike, nikakor ne gre zamuditi poti do Lovrenških jezer, vzpona na Birnjevo goro, Stenico in Konjiško goro s Stolpnikom. Možnosti je veliko, preverite naše pohodne poti.

Da, Turistična destinacija Rogla-Pohorje je primerna za kolesarjenje in skupaj premore kar 20 označenih kolesarskih poti. Kolesarske poti so različno zahtevne in v dolini potekajo predvsem po asfaltiranih cestah. Na Rogli je v poletnih mesecih za adrenalinske navdušence urejen Bike park. Rogla pa je hkrati odlična iztočnica za gorsko kolesarjenje.

Na območju Turistične destinacije Rogla-Pohorje srečamo obilico kulturno-zgodovinskih znamenitosti, ki pričajo o živahnem dogajanju tega območja v preteklosti. Med najpomembnejše sodijo: Žička kartuzija in Gastuž; konjiški Stari trg in Dvorec Trebnik; arheološko najdišče na Brinjevi gori, graščina v Oplotnici.

Parkirišča v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje niso plačljiva, pozorni morate biti le na označbe, kjer je dovoljeno le kratkotrajno parkiranje in obvezna označitev začetka parkiranja.

Za tiste ki potujete z avtodomom so urejena parkirišča za avtodome na Rogli. Slednja so bila prenovljena leta 2019. Na voljo je 48 prostorov, omogočena je popolna oskrba. PZA se nahaja tudi v Vitanju v neposredni bližini Centra Noordung in v vasici Resnik, ki se nahaja na pol poti med Zrečami in Roglo. Svoj avtodom pa lahko pustite tudi na parkirišču pri Termah Zreče ali na parkirišču v samem centru Slovenskih Konjic.

V Turistični destinaciji Rogla-Pohorje veljajo enaki ukrepi proti koronavirusu, kot veljajo za celotno državo. Vsakodnevno spoštujemo visoke higienske standarde in protokole ter dodatna varnostna priporočila. Na ta način želimo zagotoviti varno in zdravo okolje za vse. Svoj delček pa lahko prispevate tudi vi z upoštevanje priporočil za ohranjanje zdravja.

Defibliratorje lahko najdete v vseh štirih občinah Turistične destinacije Rogla-Pohorje. Javno dostopni defibliratorji se nahajajo v Slovenskih Konjicah (Zdravstveni dom in Dom kulture v Slovenskih Konjicah, PGD Tepanje, Gasilski dom Draža vas, Gasilski dom Žiče, Gasilski dom in Zdravstvena postaja Loče), pri PGD v Oplotnici; 4 v Zrečah (Dom krajanov Stranice, PGD Zreče in Zdravstvena postaja Zreče) in ob Zdravstveni postaji Vitanje.

V kolikor gre za fotografiranje lokalnih znamenitosti in okolice za osebne namene dovoljenja načeloma ni potrebno pridobivati. V kolikor pa želite fotografije javno objavljati ali so namenjene kakršni koli javni distribuciji, pa je potrebno v naprej pridobiti dovoljenje lastnika objekta ali zemljišča ter pogoje za objavo. Ti se razlikujejo od objekta do objekta in od lastnika do lastnika. Vendar pa bi se težko zgodilo, da bi vas ob prijazni prošnji kdo zavrnil.

V Turistični destinaciji Rogla-Pohorje je prepovedana uporaba drona (brezpilotnega zrakoplova) na območju Žičke kartuzije. Prav tako uporaba drona ni dovoljena na lokacijah strnjenih naselij in kjer se nahaja veliko ljudi. Za vsako uporabo drona je potrebno v naprej pridobiti dovoljenje.

V kolikor bi želeli v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje organizirati dogodek ali izlet je pravi naslov za splošne informacije pisarna LTO Rogla-Zreče v Zrečah: .  Tukaj boste na enem mestu dobili koristne informacije, ki vam bodo pomagale pri sprejemanju odločitev. Obrnete pa se lahko tudi na TIC Slovenske Konjice na info@tickonjice.si ali na TIC Vitanje na tic.vitanje@center-noordung.si.

Turistična destinacija Rogla-Pohorje razpolaga s kar nekaj atraktivnimi lokacijami za poroke in druge posebne dogodke. Na prvo mesto se uvršča Žička kartuzija, kjer v Gostilni Gastuž poskrbijo tudi za kulinariko. Rogla razpolaga z dovolj velikimi kapacitetami tako na prostem kot v dvorani, da lahko pričara nepozabno slavje za večje število udeležencev. Če želite več zasebnosti pa za praznovanja izberite Gostišče Smogavc.

Da, Turistična destinacija Rogla-Pohorje ima svojo blagovno znamko in sicer Okusi Rogle. Ta povezuje lokalne ponudnike kulinaričnih storitev in proizvajalce kmetijskih, živilskih in rokodelskih izdelkov, kot novost pa smo dodali tudi vodena doživetja/turistične produkte. Znak kakovosti je do danes pridobilo več kot 50 ponudnikov in skoraj 300 produktov. Spoznajte jih.

Da, koraki na področju turizma TDRP so zeleni in dosežki zlati. So ponosni prejemniki certifikata Slovenia Green Destination Gold, uvrstili so se tudi med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu leta 2021. Njihovo trajnostna prizadevanja pa je opazila tudi Svetovna turistična organizacija (UNWTO), ki je destinacijsko trajnostno zgodbo vseh štirih občin objavila v publikaciji, izdani ob mednarodnem dnevu gora leta 2021, v kateri so predstavljeni najboljši svetovni primeri trajnostnih praks gorskega turizma. Vse to dokazuje, da trajnost in predanost naravi TDRP nista zgolj na papir zapisani besedi. In da skupaj z roko v roki predano in vztrajno stopajo v zeleno prihodnost, pri čemer puščajo zlate sledi.

Seveda in na to smo zelo ponosni. V preteklih letih smo izobrazili destinacijske turistične vodnike, ki vas z veseljem popeljejo v bolj ali manj znane kotičke Turistične destinacije Rogla-Pohorje.

Turistična destinacija Rogla-Pohorje se ponaša z več posebnimi doživljajskimi paketi. Mednje vsekakor sodi prav posebno doživetje Z zgodbami odkrito, namenjeno družinam, z vodnikom ali sami se lahko podate na literarno-turistično pot Po Minattijevi stopinjah ali pa se prepustite posebni Tišini v Žički kartuziji.

Veseli bomo, če boste s svojim odgovornim ravnanjem pripomogli k ohranitvi okolja. Občudujte lepote. Imejte spoštljiv odnos do narave. Naravno okolje – življenjski prostor še drugim vrstam. Z naravnimi viri ravnajte odgovorno. Ravnanje s smetmi – odnesite s seboj. Pijte vodo iz pipe. Potujte zeleno. Spoštujte druge. Spoštujte lastnino in lokalno skupnost. Jejte lokalno pridelano hrano. Odnesite spominek Rogla-Pohorje v vaš dom – certificirani izdelki Okusi Rogle.