Oplotnica

Oplotnica, nekdaj Belo mesto, je zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij. Oplotniški vintgar in čizlakit sta le vrh njenega bogastva.

Oplotnica je mestece, ki se izrazito stika z vinorodnim in poljedelskim podeželjem, in pravcata zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij. Kipi poganskih bogov Jupitra in Mitre pričajo o nekdanjem prostranem Belem mestu, ki se je pogreznilo, kot se govori med domačini.

 

Zapuščina kartuzijanov in ostanki srednjega veka

Graščini Oplotnica pravimo tudi Žički dvorec, saj je nekdanja last menihov v Žički kartuziji. Čudovita stavba ob majhnem parku in perišču je spomenik z enimi najlepših primerkov baročnih štukatur daleč naokrog. Tudi nastanek izjemne Cerkve sv. Janeza Krstnika zaradi časa nastanka in poimenovanja povezujejo s kartuzijani. Avtentično sliko srednjega veka odpira Črna kuhinja pri Cerkvi sv. Barbare.

 

Žage in soteske: Oplotniški vintgar

Razkošni vodni viri, še posebej divji potok Oplotnica, so sredi nižje ležečega pohorskega gozda, v katerem se bohoti vse več listnatih hrastov in bukev, izvrstnih lesnih zakladov, v živo skalo vklesali ozko sotesko in poganjali najmanj 30 žag in mlinov, od katerih je zadnji ugasnil šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Močno povezanost z naravo Oplotničani izkazujejo s tem, da še danes zahajajo v sotesko, a danes v njej iščoč sprostitve in doživetij za otroke. Postavili so Učno pot Oplotniški vintgar.

 

Bogata avtohtona kamnina čizlakit

Izvrstna posebnost Oplotnice je Cezlak – droben kraj, ki ne bi bil prav nič posebnega, če ne bi prav tam našli kamnine, ki je ni nikjer drugje po svetu: magmatske globočnine, zelenkasto svetlikajočega čizlakita, ki je soroden tonalitu in granitu. 

Destinacija Rogla-Pohorje ponuja pester izbor zanimivosti za celotno družino. Vabljeni na obisk!