Slovenske Konjice

Podajte se v Slovenske Konjice, mesto v objemu žlahtnih zgodb neponovljivega Starega trga, vinorodnega Zlatega griča in skrivnostne Žičke kartuzije.

»Nekoga moraš imeti rad,« je zapisal v Slovenskih Konjicah rojeni poet Ivan Minatti in kdo ve, če mu ni ob tem po mislih rojilo tudi mesto v objemu žlahtnih zgodb.

 

Mesto s pravljično lego

Slovenske Konjice so varno zasajene v objem znamenite Konjiške gore, s katere že na daleč vlada Stari grad, in slikovite, skrbno obdelane vinorodne griče Vinske kleti Zlati grič, od koder prihaja najžlahtnejša kapljica. Vmes pa … Slikovito konjiško staro trško jedro s hišicami pastelne palete, ki ga razpolavlja žuboreči potoček.

 

Darovi bogate zgodovine in slikovite narave

Medtem ko je reka Dravinja tisočletja napajala Dravinjsko dolino in ji vdihovala življenje, je človek počasi in vztrajno tod koval zgodovino, ki naježi še najbolj ležerne. Tukaj so Konjiški gospodje Staremu gradu gospodovali še pred zloglasnimi Tattenbachi. Na drugi strani zelene gore, v ozki Dolini svetega Janeza Krstnika, pa je zrasel spomenik brez para: Žička kartuzija, ki je sledi puščal po vsej dolini. Tudi po konjiškem trgu veje kartuzijanski piš: Konjice so, potem ko so lesene večkrat pogorele, bile pozidane ravno s kamenjem iz samostana.

Tako je Konjičanom dandanes dana prava redkost: čudovito urbano okolje, zraslo na močni zgodovinski podlagi, okrog njega pa le minute oddaljeni sprehodi, stoletna drevesa, vonj po travnikih, raznolike pohodne poti in nepozabni razgledi.

 

Slovenske Konjice so ponosni člani Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Destinacija je zgodovinsko izjemno bogata. Spoznajte še ostala zgodovinska mesta Slovenije.

združenje zgodovinskih mest Slovenije logo