Kulinarika

ZDAJ JE ČAS.
DA RAZIŠČETE, OBČUTITE IN UŽIJETE
TURISTIČNO DESTINACIJO ROGLO-POHORJE.

UŽIJ:

3 kulinarične posebnosti v Turistični destinaciji RoglaPohorje, ki jih morate (p)o(iz)kusiti

 

Pohorska marljivost se odraža tudi na domačih kuhinjskih mizah. Že stoletja domačini tod okrog ves dan pridno delajo, da je prav pomirjujoče na pašnikih opazovati zadovoljno živino in pogledati preko skrbno obdelane zemlje. Združite prastare recepte, življenje v sožitju z naravo in delavne roke ter dobili boste pravilo, da:

1.       od tukaj nikoli ne boste odšli lačni;

2.       boste dobro jedli v sleherni hiši;

3.       so številni gostinski ponudniki znali v to filozofijo vplesti še sveže sodobne ideje in svoje krožnike privesti do zlitja božanskih in povsem edinstvenih okusov.

Odkrijte 3 kulinarične posebnosti, na katere je v Turistični destinaciji Rogla‒Pohorje pametno biti pozoren.1.      Na meniju poiščite simbol Okusi Rogle

Okusi Rogle so blagovna znamka, ki povezuje ne le lokalne ponudnike kulinaričnih storitev, temveč tudi proizvajalce kmetijskih, živilskih in rokodelskih izdelkov. Kadar zagledate znak Okusi Rogle, veste, da je pred vami potrjeno pristna pohorska jed po pravi recepturi ter da boste zares okusili Pohorje.

Ste vedeli?

Med raziskovanjem pohorske kulinarike boste našli tudi te znamenite jedi z znakom Okusi Rogle:

·         pohorski lonec – enolončnico iz treh vrst mesa, gob in dišavnic,

·         edino pravo gobovo juho,

·         pristno kmečko ocvirkovko,

·         jelenov hrbet v družbi brusnic, hrušk in domačih štrukljev,

·         nenavadno cvetlično juho,

·         pohorsko zaseko, jelenov pršut in pohorsko bunko,

·         okusa poln sadni kruh.

 

Krožnik z enolončnico na skladovnici drvtradicionalna jed smogavc na krožniku

zelenjavna juha v krožniku na leseni deski2.      Izberite ambient, ki osupne

V Turistični destinaciji Rogla‒Pohorje lahko pri iskanju novih okusov vsakič znova izberete tudi ambient, ki vas bo presunil. Odpeljite se med slikovite griče, posute z vinsko trto in od tam opazujte eno najlepših mestec v Evropi, medtem ko pokušate pristne jedi in srkate vina iz bližnje vinske kleti, ki je arhitektonsko in tehnološko eno najmodernejših v tem delu Evrope. Okusite Pohorje na najčistejšem zraku nad 1500 metri nadmorske višine. Med kosilom umirite pogled na pohorskih planjah ali poslušajte šumenje divje reke. Obiščite turistično kmetijo, kjer bo vse, kar vidite na krožniku, pridelano doma.

vinograd pred naseljem Slovenske Konjice

Ste vedeli?

Pohorska kulinarika je krepka in izvira iz aromatičnih okusov:

·         kmečkih jedi, kot so prave koline, ocvirki ter dišeči kruh iz krušne peči, ki ga je greh narezati brez odlične domače salame ali kosa doma pridelanega sira,

·         jurčkov, lisičk, borovnic, gozdnih jagod, brusnic, dišečega čemaža, cvetlic, svežih dišavnic in drugih gozdnih dobrot,

·         okusa polne, na domačih poljih pridelane kakovostne zelenjave.

ženska v beli halji sredi sobe polne sirovtradicionalna jed štruklji na krožniku3.      Doživite kulinariko na enem izmed dogodkov

V teh koncih je jedača tudi način druženja. Preverite aktualne dogodke, med katerimi lahko kaj kmalu najdete kakšnega gastronomskega. Kaj pravite na Kartuzijansko kuhinjo, Vitanjsko trško kuhno, tradicionalno martinovanje ali Jurijev festival kulinarike in domačih obrti?

starejši par se sprehaja po okrašeni ulici s stojnicami

Ste vedeli?

Iz pohorske prehrane izvira tudi njihova čil in zdrav karakter:

·         Tukaj nastajajo eni najbolj kakovostnih medenih izdelkov pri nas – tudi čudežna matični mleček in propolis!

·         Stare recepture skrivajo tudi recepte, kot so smrekovi vršički, šentjanževo olje, zdravilne grenčice, čajne mešanice za vse tegobe in zeliščne soli.

·         Zlahka boste našli domače pridelke, ekološko pridelane testenine, pa seveda tudi sladke pregrehe – ampak iz domačih jajc, v domačem mlinu mlete moke in doma stepenega masla.

 

 

#ifeelsLOVEnia #tasteslovenia