Zima na Pohorju

Na Pohorje: kjer domuje slovenska zimska pravljica

Veličastno in mogočno, široko razvejano, v najtišjem s kristali posutem pragozdu in z ledom pokritih šotnih barjih molčečno, po pobeljenih planjah in obronkih pa bržkone razposajeno – vse to je masivno Pohorje, ki ga kradoma pogledujemo in ga mestoma okušamo največkrat z ene od treh strani:


 

Nebroj snežnih razvedril in njihova oprema

Svetlikajoča bela odeja na Pohorju razodene snežno pravljico, kjer mrgoli od vseh živahnih možnosti užitja prelepe narave. Navdih poiščite z mislijo na neponovljivo pohorsko naravo ali s pomočjo Outdoor Slovenia.
 

ZA KOGARKOLI: Debele bunde, volnene nogavice, kapa, šal in tople rokavice so obvezna oprema, da v dvoje naredite angelčka v snegu, z majceno kepo presenetite družbo ali to majceno prevalite v visokoraslega snežaka.

Par na snegu v smučarski opravi


ZA OTROKE PO SRCU: Ne pozabite sani, kadar boste zimo predstavili vašemu malčku, za nostalgičen občutek pa najemite starodavni pležuh. Ste že slišali za ledene gradove Kralja Matjaža?

otroka na saneh v zasneženi pokrajiniLeden grad obkrožen z ljudmi


ZA AKTIVNE: Ko se vam zahoče kristalno čistega zraka, si nadenite tekaške smuči ter pretecite drn in strn preko Roglinih planj, Arehovih gozdičkov ali pobočij med Kopami in Ribniško kočo.

par na tekaških smučeh v zasneženi pokrajiniMoški teče po zasneženi pokrajini


ZA RAZISKOVALCE: Kadar se odločite raziskati skrite srnine poti, poiščite trpežne pohodniške čevlje ali – še bolje – krplje ali turne smuči. Ustvarili boste spomine, ki se zasidrajo, in odkrili kotičke, ki osupnejo.

par na krpljah v zasneženi pokrajini
 

 • Lovrenška jezera. Barjanski svet pod ledom postane povsem drugačen in kar malo mističen. Drobcenih 20 jezerc za nekaj mesecev zakrkne, zrcali pastelno nebo, medtem ko vse okrog njih izpod snega kuka premraženo ruševje.
   
 • Ribniška koča. Globoko v hribovitih pobočjih, tik ob najvišjem vrhu Pohorja na 1530 metrih, raziskovalce odprtih vrat čaka planinska postojanka, od koder lahko najdete skoraj vse najlepše koščke Pohorja.
   
 • Črno jezero. Skrivnostna vodna površina, ki je včasih črna, včasih bela, le streljaj od zgodovinske Osankarice, privablja z brunčano potjo, opremljeno z učnimi tablami.
   
 • Slap Skalce. Tih in nežen 16-metrski vodopad vsakokrat skriva presenečenje – bo prijazno pršil ali se je že preobrazil v ledeno skulpturo?
   
 • Pragozd s slapovoma Mali in Veliki Šumik. Prastari, najbolj avtentičen del neskončnih pohorskih gozdnatih površin je tisti, kjer še živijo prvotna listava drevesa, ki naravni gošči vdihnejo nove odtenke. Med njimi s temne pohorske kamnine hrumita majcen in véliki slap, ki sta po svoji melodiji dobila ime.


ZA SMUČARJE: Za najhitrejše šviganje po belih planjah vzemite snežno desko ali alpske smuči ter odkrijte enega od 5 pohorskih smučišč.

smučišče Rogla iz panorame

·        Spustite se z vrha enega najdaljših smučišč pri nas, Mariborskega Pohorja, vse do vrat mestnega utripa.

·        Na paleto smučišč najbolj obiskanega slovenskega smučišča Rogla lahko pripeljete smučarskega sladokusca ali nadobudnega začetnika.

·        Kadar se vam zahoče pravega pancertanca po smučarskem dnevu, izberete Kope.

·        Ribniško Pohorje je raj za tiste, ki so na smučeh najraje v miru in obkroženi z naravo.

·        Družinsko naravnani Trije kralji so izbira družinic z majhnimi otroki, ki še niso navajeni smučarskega direndaja.

smučarji na smučišču Kopeosvetljeno smučišče Pohorje ponoči
 Od tod še kam, a nikamor lačen

Podkrepljeni s pohorskim loncem, pristno pohorsko salamo, borovničevim zavitkom in pohorsko omleto boste imeli energije še za ves dan – tudi za bližnje lepote, ki se Pohorja le dotikajo ali se z njim sramežljivo spogledujejo.

Krožnik z enolončnico na skladovnici drvtradicionalna jed pohorska omleta na krožniku

 

Če ste s Pohorja prispeli po zreški strani, zatorej raziščite termalne vrelce in skrivnostno Žičko kartuzijo, na Koroškem začutite kulturni utrip galerije likovnih umetnosti in bogatih muzejev v starem mestnem jedru Slovenj Gradca, z mariborske strani pa zavijte prav tja – v Maribor, v srčiko štajerske prestolnice.

ženska v bazenuSamostan Žička Kartuzija pozimi

drevo na dvorišču pred hišomestni trg s cerkvijo v Slovenj Gradcu

 

 

Foto:

 • Miha Matavž Photo&Video in Kreacija TIM, Rogla-Pohorje
 • arhiv Unitur, Iztok Medja in Izidor Kotnik
 • www.visitmaribor.si, Igor Unuk in Vid Ponikvar
 • arhiv www.koroska.si