Krpljanje na Rogli

Starodavna snežna aktivnost krpljanje navdušuje kot eden najlepših načinov rekreacije po prostrani zasneženi naravi na Rogli.

Krpljanje je starodaven način hoje po zasneženi pokrajini, ki danes predstavlja eno najbolj prikupnih in običajnih priložnosti za aktivne počitnice v zimskem času. Rogla je nenadomestljivo izhodišče za sprehode po sanjski, mehki snežni pokrajini, vse do Lovrenških biserov in opazovanja tisočerih zvezd.

Kaj potrebujete za krpljanje?

Krpljanje je pravzaprav hoja po snegu s posebej prilagojeno obutvijo, ki ima veliko površino, da se ob koraku noga ne pogrezne globoko v sneg. Potrebujete:

  • športne krplje iz aluminija, gume in drugih, tudi visokotehnoloških materialov,
  • tekaško obutev ali lahke pohodniške čevlje ‒ kadar je veliko snega, nepremočljive,
  • volnene smučarske ali pohodne nogavice,
  • priporočljivo: gamaše z vodoodbojno membrano (npr. Goretex).

Vso opremo si lahko izposodite na Rogli.

Kdo lahko krplja?

Ena najlepših lastnosti krpljanja je, da je primerna tako za kratkočasenje otrok, preproste sprehode starejših oseb ali pa malo zahtevnejše pohode športnih navdušencev.

Krpljanje z vodnikom

Če niste poznavalci pohorskih gozdov, vam priporočamo, da za sprehode in pohode s krpljami najamete vodnika na Rogli. Slednji vas bo priučil osnov vzpenjanja in spuščanja s krpljami, kako hoditi v loku in kako prečiti pobočje, obenem pa vas bo varno vodil po neskončnih gozdnih poteh, ki v snežnih razmerah niso tako jasno zarisane.