Stari grad na Konjiški gori

Stari grad na Konjiški gori je eden najstarejših in največjih gradov pri nas. Danes v ruševinah buri duhove in obiskovalcem odpira veličasten razgled.

Ogled gradu je brezplačen.

Več informacij preverite na TIC – Turistično informacijski center Slovenske Konjice:

Stari trg 27, 3210 Slovenske Konjice

T: +386 (0)3 759 31 10

M: +386 (0)51 444 141

E: info@tickonjice.si

Mogočno se nad mestom vzpenja Stari grad na Konjiški gori. Zaradi posebne lege iz zelenja izstopa že nekaj kilometrov, preden prispemo v Slovenske Konjice. Med njegovimi ruševinami namesto šuma gozdov skoraj slišimo Konjiške gospode, prve lastnike gradu, in zloglasnega Ivana Erazma Tattenbacha, katerega rodbina je v njem vladala slabih 100 let. Ozrite se po Dravinjski dolini – težko boste našli veličastnejši razgled.

3 zanimivosti

  • Stari grad na Konjiški gori je eden najstarejših gradov na Slovenskem. V listini o ustanovitvi Žičke kartuzije se prvič omenja leta 1165, prav gotovo pa je bil zgrajen že mnogo prej.
  • Konjiški Stari grad velja za kulturni spomenik lokalnega pomena.
  • Gre za eno najbolj imenitnih in največjih zgradb tistega časa v tem delu Štajerske, ki obsega:
  1. romansko jedro,
  2. gotsko zidovje, obrambni zidni plašč in peterokraki stolp ter
  3. kasnejše prizidave stanovanjskih zgradb z renesančnimi utrdbami, med katere spada tudi bastilja s 4 metre debelimi zidovi.

Ko je knez Windischgrätz leta 1828 postal zadnji lastnik Starega gradu (in Dvorca Trebnik), je bila stavba že v razvalinah.

Pohodništvo in kolesarjenje: ustavite se na gradu!

Obdan z drevesi v osrčju Konjiške gore, le nekaj sto metrov nad Cerkvijo sv. Ane, je Stari grad priljubljeni izlet. Obiščite ga kot: