Staro trško jedro Vitanje

Kjer podeželje sreča vesoljsko tehnologijo, je skrito majčkeno trško jedro in drugi dom Hermana Potočnika Noordunga – Vitanje.

Delovni čas:

Ogled je mogoč za skupine (najmanj 10 oseb) po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

Čeprav Vitanje pisni viri omenjajo šele leta 1306, bloki marmorja na pragovih trških hiš nakazujejo, da se je mestece v kotlini reke Hudinje oblikovalo že v antiki. Prve hiše so zrasle okrog župnijske cerkve sv. Petra in Pavla. V 11. stoletju so se tod mudili krški škofje, iz njih izvirajoča Vitanjska gospoščina pa je postavila:

Ste vedeli?

Blizu Gornjega gradu šumi 5-metrski slap Žimpret, ki ga imenujejo tudi Dantejev pekel.

Marmor ni od koderkoli!

Staro nemško ime za Vitanje Weitenstein pomeni Vidov kamen. Čisto blizu cerkvice sv. Vida na Hudinji so nekoč imeli bogato nahajališče tega belega kamna.

Zakaj 3 školjke?

Na obronku Vitanjskih Karavank vulkanskega izvora (od tod marmor!), pod pohodno potjo na Paški Kozjak, je nastal prepoznavni vitanjski grb s tremi školjkami. Legenda pravi, da je kotlino nekoč pokrivalo jezero.

Fužinarstvo, glažutarstvo in Holcerija

Nekoč pomembna postojanka Vitanje se je skozi leta odmaknila. Domačini so prevzeli, kar jim je bilo najbližje. Prevzeli so domače obrti:

  • fužinarstvo (kovina),
  • glažutarstvo (steklo) in
  • lesarstvo. O slednjem še danes priča tradicija: vsakoletna prireditev Holcerija.

Kaj ima vesolje s tem?

V Vitanju se je rodil ded velikega futurista Hermana Potočnika Noordunga. Ta je človeštvu podaril knjigo Problem vožnje po Vesolju – Raketni motor. Načrt za bivanje človeka v vesolju, ki ga je v njej opisal, je navdihnil arhitekte, ki so postavili Center Noordung Vitanje.