Staro trško jedro Slovenske Konjice

Eno najbolj slikovitih slovenskih starih mestnih jeder, ki ga prepolavlja potoček, je posajeno tik pod mogočno Konjiško goro. Slovenske Konjice so izvrsten izlet.

Delovni čas

Za ogled se oglasite v poslovalnici Turistično-informacijskega centra – TIC na Starem trgu 27 v Slovenskih Konjicah.

T: +386 (0)3 759 31 10
M: +386 (0)51 444 141
E: info@tickonjice.si 

​Slovenske Konjice so skoraj pravljično mestece. Na eni strani so obdane z vinorodnim Zlatim gričem, na drugi strani pa jih objema Konjiška gora, s katere priteče potoček:

  • zgodovinarji ga imenujejo Ribnica,
  • legendam podvrženi Zmajeva slina,
  • romantični pa Gospodična.

Potok teče skoraj natanko po sredini med trškimi hišami pastelnih barv, ki so bile kot trg prvič omenjene že leta 1146. Nad njim kraljuje kužno znamenje svetega Florjana s štirimi svetniki, ki skupaj s Florjanovo fresko opominja na najmanj štiri srednjeveške požare.

Posedite v eni od trških kavarn, opazujte mesto in si naročite Minattijevo kavo. Pesnik Ivan Minatti, ki je napisal Nekoga moraš imeti rad, se je rodil prav v Slovenskih Konjicah.

 

Ne izpustite

Kakor potoček deli staro jedro, je reka Dravinja meja med starim in novejšim delom mesta. Tam ob sobotah diši z domače tržnice, pogled pa lahko počijete na ikonični fontani Franca Purga Fontana za dve ptici – simbolu vodnega kroga, življenja, svobode in revolucije.

Tam ujemite najlepši pogled na cerkev svetega Jurija, med sprehodom navzgor po trgu in še dlje pa nikar ne izpustite:

Dobrodošli na vikend izlet v objemu žlahtnih zgodb.