Grad Freudenberg v Zrečah

Grad Freudenberg je le ostanek razvalin na Brinjevi gori, kljub temu pa predstavlja odličen pohodniški izlet in priložnost za raziskovanje.

Delovni čas:

Ogled je mogoč za skupine (najmanj 10 oseb) po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

Grad Freudenberg, ki naj bi bil pozidan okrog 12. stoletja, je danes mogoče najti le še kot ostanek skopih razvalin na strmem grebenu, kjer se dviga Brinjeva gora, v bližini znane romarske cerkve Matere Božje. Propadal je vse od davnega 15. stoletja naprej, o njegovem obstoju pa pričajo kamniti ostanki in ime bližnje kmetije – Podgrajšek.

Raziskovalni izlet in pohodništvo

Ob ruševinah gradu Freudenberg največkrat domišljijo vklapljajo pohodniki, saj se iz mesta Zreče dvigajo proti romarski Brinjevi gori, tod pa postojijo in razmislijo o davni zgodovini. Po sledovih, ki jih boste našli, boste težko sklepali, kako velik je bil grad Freudenberg in kako je izgledal.

Morda pa boste prav vi tisti, ki boste to dognali!

Srečen ali nesrečen grad?

Ime Zreče v resnici pomeni porečje, takrat pa so ga napačno, zaradi zvočne podobnosti, tolmačili kot sreča. Slednja se nemško imenuje die Freude. Grad so tako poimenovali Freudenberg, ki v dobesednem prevodu pomeni – Srečni hrib. Tej sreči navkljub pa je grad žal doletel prezgodnji konec.

Zgodba o zreškem grbu

Leta 1375 viltuški gradiščan Herman skupaj s konjiškim gradiščanom Henrikom pečatil listino, na kateri je pečatnik zelo podoben tistemu od gradiščana Jurija, ki je tu bival v letih od 1377 do 1381. Pečatnik je slikal dva rastlinska lista, postavljena v motiv srca, na osnovi tega pa je zgodovinar dr. Božo Otorepec razvil današnji grb Občine Zreče.