Brinjeva gora

Brinjevo goro, priljubljeno pohodniško, kolesarsko in alpinistično točko, zaznamujeta starodavna preteklost pradavnine in romarska cerkev Matere Božje.

Brinjeva gora je dandanes slikovita in priljubljena za pohodništvo, kolesarjenje in celo alpinizem, do katere vodi več poti in priložnosti za izlet:

  • utrjena cesta do romarske cerkve sv. Matere Božje, dostopna z avtomobilom in luštna kolesarska tura,
  • več pohodniških poti (naš predlog: iz Oplotnice ali iz Zreč) in
  • alpinistična plezalna smer, imenovana Boštjanova pot.

Brinjeva gora in njena starodavna preteklost

Brinjevo goro zaznamuje tudi častitljiva starodavna preteklost. Z odkritjem gomil in drugih praslovanskih grobišč je bila dokazanost poseljenost tega območja že v času bakrene dobe preko Keltov, Rimljanov, vse do staroslovenske naselbine. V srednjem veku tod v bližini bohotil grad Freudenberg. Nedaleč od tod je vodila starodavna pot, po kateri sta sveta brata Ciril in Metod šla v Rim. Menihi iz Žičke kartuzije so s svojim zreškimi posestvi najverjetneje zaslužni za božjepotno cerkev na Brinjevi gori, saj so bili vneti Marijini častilci.

Prav posebna romarska cerkev Matere Božje

Nenavadna, ampak vizualno presunljiva cerkev Matere Božje v vencu treh cerkva na grebenu Brinjeve gore, Golike in Brezja najmlajša, začeli so jo graditi leta 1769, a je najbolj poznana predvsem zaradi njene romarske dejavnosti. Poglaviten romarski shod na Brinjevo goro poteka na binkoštno popoldne.

Preverite še:

Razstava izkopanin na Brinjevi gori iz pradavnine, novcev, posodja, kipcev in podobnega, je na ogled v Hotelu Atrij v Termah Zreče. Razstavo si lahko ogledate brezplačno kadarkoli v času odprtja Hotela Atrij.