Izkoristite zadnje sončne dni za outdoor doživetja!

21. sep. 2023
Poletje se že počasi poslavlja, zato imamo še zadnjo priložnost, da se odpravimo v naravo in izkoristimo njene danosti v vsej svoji lepoti. Še vedno je dovolj časa, da doživimo aktivnosti v naravi.
In kje bi lahko bolje uživali v naravi kot v naši preljubi turistični destinaciji Rogla - Pohorje? Ta idiličen kotiček Pohorja ponuja številne možnosti za kolesarjenje in pohodništvo, ki jih nikar ne izpustite. V tem blogu vam bomo predstavili najboljše poti in ponudnike nastanitev, specializirane za kolesarje in pohodnike, da boste lahko kar najbolje izkoristili zadnje sončne dni.

Pohodništvo

Turistična destinacija Rogla – Pohorje je prežeta s pohodnimi potmi, ki ponujajo različne terene in stopnje zahtevnosti. Tako lahko vsakdo, tako začetniki kot izkušeni pohodniki, najdejo pot, ki ustreza njihovim sposobnostim in željam.

Ena izmed najbolj priljubljenih pohodnih poti, za katere je slišal že čisto vsak, je pot na Lovrenška jezera. Razmeroma ravninska in nezahtevna pot preko mehkih pohorskih planj in s koreninami poraslih, iglic polnih gozdnih tleh nas vodi globoko v gozd, kjer se začne močvirnat svet: šotno barje, kjer nastaja tudi zdravilna pohorska šota

Lovrenška jezera, Rogla

Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Omembe vredna je tudi pohodna pot na Brinjevo goro. Ta ni zanimiva le zaradi zares osupljivega razgleda z "instagramabilno" klopco s srčkom, temveč tudi zaradi bogate zgodovine, ki sega že v čas bronaste dobe.

Tudi del slovenske planinske poti poteka čez naše kraje. Namenjena je fizično bolj pripravljenim pohodnikom, a takšne s svojim razgledom tudi nagradi. 

Kolesarjenje

Ne skrbite, tudi na kolesarje nismo pozabili. Rogla - Pohorje ponuja številne kolesarske poti in kar dva bike parka - enega na Rogli in enega v Slovenskih Konjicah. Tako boste lahko uživali tako v sproščenem kolesarjenju čez čudovito pokrajino, kot tudi doživeli svojo dozo adrenalina.

Za tiste, željne bolj sproščujočega kolesarjenja po ravnem terenu, priporočamo pot do Zlatega griča, med vinorodnimi griči. Pot vas bo vodila mimo vinske kleti Zlati Grič, na vrhu pa se lahko okrepčate v restavraciji Zlati grič, kjer ponujajo tudi širok nabor vin prej omenjene kleti. Ta pot vam bo omogočila, da uživate v umirjeni vožnji skozi naše podeželje.

20 - foto Zlati grič

Foto: arhiv Vinska klet Zlati grič

Pod do Žičke kartuzije je nekoliko zahtevnejša, a vas na koncu nagradi, ko se pred vami odpre dolina Svetega Janeza Krstnika z Žičko kartuzijo kot glavni del doline. Tudi tam ne boste ostali lačni ali žejni, saj bodo za vas poskrbeli v Gostilni Gastuž, najstarejši še delujoči gostilni na Slovenskem.

Za adrenalinske navdušence je na voljo Bike park Rogla. Kolesarji se lahko preizkusijo na kar šestih progah različnih težavnosti. In najlepše? Kolesarjenje v hrib ni potrebno. Sebe in svoje (ali izposojeno) kolo posadite na sedežnico Planja ter se spet in spet odpeljite do vrha.

Si želite kolesariti, ampak ste kolo pustili doma?

Nič lažjega, kolo si lahko izposodite na vseh turistično informacijskih centrih v Turistični destinaciji Rogla - Pohorje. Za vas imamo na voljo e-kolesa različnih velikosti.

Nastanitve, specializirane za kolesarje in pohodnike

Da bi vam omogočili udobno bivanje med vašim obiskom Rogle - Pohorja, obstajajo številni ponudniki nastanitve, ki so specializirani za kolesarje in pohodnike.

V sklopu Slovenia Outdoor, so ta certifikat prejeli:


Rogla - Pohorje je pravi raj za ljubitelje outdoor aktivnosti. Z bogato ponudbo pohodniških in kolesarskih poti ter številnimi možnostmi za udobno nastanitev, ni razloga, da tukaj ne bi izkoristili še zadnjih sončnih dni. Ne odlašajte in se odpravite na raziskovanje destinacije ter uživajte v naravi vse do zadnjega trenutka! Ne pozabite pa tudi na pravilno pripravo in opremo ter spoštovanje narave in okolja med vašimi doživetji.

Srečno pot!