Mednarodni dan turističnih vodnikov na spletu

16. feb. 2021
Letošnje leto bo pionirsko v marsikateri dejavnosti, tudi pri turističnih vodenjih. Tradicionalno praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov 21. februarja se bo tokrat prvič odvijalo samo na spletu. Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije ARGOS, katerega članica je tudi Nina, je k sodelovanju ponovno povabilo številne turistične vodnike in organizacije, ki vključujejo vodniško službo.

Na pobudo Svetovne zveze društev turističnih vodnikov (WFTGA) se vse od leta 1990 21. februar praznuje kot mednarodni dan turističnih vodnikov. Namen je predstaviti dejavnost in poklic turističnega vodnika širši javnosti in s tem povečati prepoznavnost in zavedanje, da smo turistični vodniki ambasadorji destinacij. Na ta dan se vodenja odvijajo po celem svetu, tako tudi v različnih krajih po Sloveniji, kjer ga aktivno (z brezplačnimi vodenji za domačine) praznujemo od leta 2016, ko je Slovenija dobila svojega prvega zastopnika (Društvo ARGOS) v WFTGA.

Dogodek, ki je neprofitne narave, je tako med domačo javnostjo kot tudi med turističnimi vodniki vedno bolj prepoznaven. Tako smo v letu 2020 praznovali z več kot 60 različnimi vodenji. Premierno tudi v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje. Lokalna turistična vodnica Nina Buh je v sodelovanju s TIC Slovenske Konjice pripravila naslednji vodenji: Če bi trške hiše lahko spregovorile in Zgodbe kartuzijanskega vsakdana, ki se ju je skupaj udeležilo skoraj 100 obiskovalcev.

K povabilu smo se v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje z veseljem odzvali in tako skupaj z Nino pripravljamo dva dogodka.

  • V soboto, 20. 2. 2021, ob 17. uri, si bo možno ogledati video predstavitev Od dvorca do gradu, kjer bomo ob sprehodu po Zmajčkovi učni poti spoznali, kako si naravna in kulturna dediščina podajata roko.
  • V nedeljo, 21. 2. 2021, ob 9.30 pa se bo Nina v živo javila iz Žič, kjer bo svoje spletno vodenje popestrila z obiskom Domačije Kalšek-Podkrajšek.

Spletna vodenja in predstavitve bodo od petka 19. do nedelje 21. februarja 2021. Pridružite se nam lahko na več načinov:

FB Argos: https://www.facebook.com/ArgosLocalGuidesSlovenia

YT Argos: https://www.youtube.com/channel/UCJOMTtJ_z-ehXH8lyxbH1dA

Spletna stran ARGOS: https://www.localguides-slovenia.com/