Sadni kruh

KAROLINA ČREŠNAR - dopolnilna dejavnost na kmetiji

Boharina 17

3214 Zreče

T:  040 594 597

E: anton.cresnar@gmail.com 

SESTAVINE

  • 50 dag moke tip 850
  • 10 dag ržene moke (če želimo)
  • 1 kocka kvasa
  • voda
  • sol
  • 15 dag suhih sliv
  • 10 dag marelic
  • 10 dag fig
  • 5 dag orehov
  • 5 dag rozin
  • 15 dag jabolk
  • 10 dag hrušk

 

POSTOPEK

Zamesimo testo in ga pustimo nekaj časa vzhajati. Gospa Karolina testo navadno stehta in nato doda toliko sadja, kolikor ima testa. Jabolka in hruške nareže in jih namoči v vino, ostalo suho sadje pa namoči v rum in pusti nekaj časa stati, najbolje čez noč.

Ko testo lepo vzhaja, doda sadje in previdno pregnete. Pusti, da vzhaja, ga rahlo oblikuje v hlebec, položi v pomokano košaro ter zopet pusti, da lepo vzhaja (vsaj eno uro). Nato ga v krušni peči peče 55-60 min, lahko pa ga pečete tudi v pečici enako dolgo.