Cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli

Cerkev Jezusove spremenitve na gori na Rogli je druga najvišje ležeča cerkev nenavadnega videza in priljubljena točka porok.

Cenik:

Ogled cerkve je brezplačen.

 

Delovni čas:

Cerkev si jo mogoče ogledati po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

Cerkev Jezusove spremenitve na gori stoji visoko na Rogli. Na okrog 1500 metrov nadmorske višine je druga najvišje ležeča cerkev v Sloveniji (za Cerkvijo sv. Uršule na Uršlji gori).

Poroka v drugačni cerkvi

S svojo nenavadno, hribovsko podobo je mnogokrat deležna pogledov turistov, še pogosteje pa mesto, kjer si pari obljubijo večno zvestobo. Rogla je namreč pogosta izbira za poročno slavje. Arhitektka se je pri snovanju zunanje podobe cerkve zgledovala po obliki stožčaste smreke omorike, ki je na Pohorju najbolj pogosta.

Uresničitev leta stare zamisli

S postavitvijo cerkve na Rogli so domačini ne le uresničili desetletja staro idejo o cerkvi na tej priljubljeni smučarski in pohodniški točki, ampak so postali eden redkih primerov vlaganja gospodarstva v sakralne objekte. Cerkev je bila zgrajena leta 2010 po načrtih arhitektke Vere Klepej Turnšek, idejni zasnovi pa je svoj delež dodal tudi pater Marko Ivan Rupnik.

3 zanimivosti:

  • Kamniti daritveni oltar, tabernakelj in krstilnik so okovani, s čimer je cerkvi dodan pridih domače obrti, ki je v kraju Zreče v dolini stoletja dolga tradicija. Izdelal jih je domačin, umetnostni kovač Milan Očko iz Zreč.
  • Markantne orgle v cerkvi imajo 1816 piščali. Kovinske piščali gradi zlitina kositra in svinca, lesene pa so iz smreke, bora, javorja, hruške, slive, hrasta, jesena, gabra in ebenovine. S svojo odlično izdelavo zmorejo tudi izvajanje najzahtevnejših orgelskih skladb in koncertov.
  • Cerkev Jezusove spremenitve na gori ima tri zvonove, vsakega s premišljenim posvetilom pohorskemu življenju. Prvi je posvečen zavetniku kovačev svetemu Petru, drugi zavetniku kmetov in pastirjev svetemu Roku, tretji pa zavetnici rudarjev sveti Barbari.