Skomarska hiša

Skomarska hiša je odlično ohranjen kulturni spomenik in popoln prikaz življenja nekdanjega kmečkega pohorskega prebivalstva.

Cenik:

3 € na osebo.

Ogled Skomarske hiše je mogoč v okviru ogleda Skomarja, ki zajema voden ogled Skomarske hiše, Vodovnikove zbirke, dveh predstavitvenih filmčkov, Cerkve sv. Lamberta in groba Jurija Vodovnika.

Naslov:

Skomarje 32, 3214 Zreče

Delovni čas:

Ogled Skomarja je mogoč po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 41 720 330

E: info@rogla-zrece.si

Na Skomarje vodi vijugasta cesta mimo številnih potočkov in hudournikov v gozdnatem osrčju Pohorja, ki vse do cilja ponudi nekaj dih jemajočih pogledov na hribovit svet, ki se počasi steka v Dravinjsko dolino. Kjer se listnata drevesa že močno izgubljajo v iglastem gozdu, na plano pokuka pristna pohorska vas Skomarje.

Ste vedeli?

Skomarje na 924 metrov nadmorske višine spada med najvišje ležeče slovenske vasi s še prevladujočim kmečkim prebivalstvom. Življenje tam je po marsičem blizu tistemu izpred 100 let.

Tradicija je tukaj doma: Skomarska hiša

Znamenita domačija Skomarska hiša je bila leta 1803 zgrajena po takrat klasični dimnični tradiciji gradnje: ravno v času, ko je tod vandral tudi znameniti pohorski pesnik Jurij Vodovnik. Predstavlja prehodni tip med poznosrednjeveško dimnico in razvojno naprednejšo hišo s črno kuhinjo.

V Skomarski hiši boste našli starodavne prostore:

  • vhodno lapo (vežo),
  • kujhno (kuhinjo),
  • h∂jšo (bivalno sobo, drugod poznano tudi kot »hišo«),
  • št∂jblc (sobo – spalnico) in
  • prešnco (prešnico) z leseno stiskalnico za sadje.

Namig: Izlet na Skomarje izkoristite za pohodništvo in kolesarjenje, lahko tudi za obisk turistične kmetije. Prav na Skomarju domuje Turistična kmetija Arbajter, ki navdušuje s svojo farmo jelenov in slastnimi dobrotami Okusi Rogle.