Junčja ledja z materino dušico, skutinimi njoki s čemažem ali koprivo in mladim korenjem

Unitur d.o.o.

Cesta na Roglo 15

3214 Zreče


Hotel Rogla in Natura (na Rogli) in Hotel Atrij (v Termah Zreče)

T: +386 3 757 71 00, +386 3 757 60 00

E: rogla@unitur.eu, terme@unitur.eu

www.unitur.eu

Kuhamo za: 2 osebi

Čas kuhanja: mehčanje mesa na 61 stopinjah 12 ur, postopek priprave 1 uro

Zahtevnost: zahtevno

Sestavine

Za ledja:

  • 400 g junčjih ledij
  • 2,5 dl jušne osnove
  • 20 g moke
  • 20 g čebule
  • 40 g masla

Za njoke:

  • 200 g krompirja
  • 100 g moke
  • 100 g skute
  • 1 jajce
  • 30 g masla
  • 30 g škroba
  • 40 g čemaževega pesta

Za mlado korenje:

  • 140 g korenja
  • žlica masla

Postopek

Junčja ledja kuhamo na nizki temperaturi (na 61 stopinj, po možnosti v sous vidu) 12 ur, da se meso zmehča. Za omako na čebuli prepražimo moko, ji dodamo materino dušico, pražimo 5 minut, zalijemo z jušno osnovo ter jo kuhamo in reduciramo do želene gostote. Dodamo sol in poper po okusu. Za njoke skuhamo krompir in ga pretlačimo, pasiramo skuto in jo dodamo krompirju. Primešamo še stopljeno maslo, moko, sol, čemaž in jajce. Vse skupaj zgnetemo in oblikujemo njoke. Kuhamo jih 3 minute v slani vreli vodi. Korenček olupimo in ga kuhamo v vreli slani vodi okrog 5 minut. V drugi ponvici segrejemo maslo in korenček sortiramo.