Pohodna pot - Črno jezero (Osankarica)

Na Črno jezero se lahko odpravite tudi po mnogo enostavnejši poti, sprehodu z Osankarice, po želji pa izlet podaljšate še do Treh žebljev.

Informacije:
LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče
Cesta na Roglo 13b
3214 Zreče
T: +386 (0) 3 759 04 70
E: info@rogla-zrece.si

Črno jezero je dejansko temačne črne barve, čeprav je pravzaprav kristalno čisto, vendar organski odpad rastil in živali ustvarja temno muljasto podlago, ki daje jezeru značilno barvo.

Če se namesto z Rogle na Črno jezero odpravite od Doma na Osankarici, vas čaka le 20-minutni preprost sprehod po uravnani poti, ki pa ga zlahka podaljšate še do Treh žebljev, nekdanje meje med falsko, konjiško in slovenskobistriško gospoščino, ki so jo označevali v drevo zabiti trije žeblji z grbi gospoščin.

Ste vedeli? Še kakšni dve uri hoda severno od Treh žebljev je tudi čudovito Tiho jezero.

 

Navodila za pot:

Parkirajte v bližini Doma na Osankarici ter pod njim na južni strani poiščite tablo, ki vas takoj vodi na uravnano, dobro označeno, zaradi močvirnatih tleh pa na nekaterih delih celo brunčano 20-minutno pot do Črnega jezera. Na poti boste srečali številne poučne table in zabavne ovire, ki bodo popestrile pot tudi najmlajšim, če bodo tako želeli. Zares preprost sprehod nas kmalu pripelje do znamenitega Črnega jezera. Do Doma na Osankarici se vrnete po isti poti.

 

Na tej točki lahko izlet zaključite ali pa se odpravite na še eno precej kratko in uravnano pot, tokrat s severne strani Doma na Osankarici po lesenih stopnicah po poti proti Trem žebljem. Pot z mostnicami in lesenimi mostički vas bo vodila do 20 minut oddaljenega bojišča Pohorskega bataljona. Od spomenika se odpravite po poti v smeri severa do bližnjega kolovoza, kjer kažipot usmerja desno na Šumik, levo na Pesek, in se spustite v dolinico z majhnim potočkom, od tam pa se vzpnite na nasprotni breg. Po kratkem vzponu vas lep kolovoz popelje po bukovem gozdu. Mehka pot se kmalu prelevi v kamnito in se zložno spusti v travnato dolinico pod Jodlovim vrhom. Ko vas pot privede na rob neizrazitega Jodlovega vrha, gozd postaja redkejši, opazili boste nizko ruševje in močvirnata tla, po krajšem spustu pa boste prispeli na lepo jaso z visokimi smrekami, nato v dolinico do majhnega potočka ter po nekaj korakih še do večjega. Na razpotju vas bo desna pot vodila na Šumik, transverzala pa bo zavila levo. Nadaljujte naravnost in kmalu boste prispeli do Treh žebljev.

 

Potek poti: Dom na Osankarici – Črno jezero – Dom na Osankarici – Prizorišče boja Pohorskega bataljona – Križni vrh – Jodlov vrh – Trije žeblji
Dolžina: Osankarica – Črno jezero 2 km, Osankarica – Trije žeblji 4,5 km, celotna dvakrat krožna pot
13 km
Čas hoje: 20 minut do Črnega jezera, dobra 1 ura do Treh žebljev, celotna dvakrat krožna pot 3 ure
Težavnost: lahka

 

Zanimivosti: Koča na Osankarici, Črno jezero, Prizorišče boja Pohorskega bataljona, Trije žeblji