Oplotniški vintgar

Oplotniški vintgar je globoka, zelena in pomirjujoča soteska, ki je včasih ljudem pomenila vir dela in življenja, danes pa skozi njo vodi učna pot.

Divje in neukrotljivo s Pohorja prihrumi Oplotnica, pa čeprav je le potok. Kadar narava da več vodovja, lahko postane tudi pravcata deroča reka. Počasi in vztrajno je potok Oplotnica v skalo klesal mogočno sotesko, ki je med staroselci že dolga leta poznana kot Oplotniški vintgar, skrit v z mahom pokriti gozd, v katerem je šumenje vode prijetna stalnica.

Voda in les sta pohorski kruh

Oplotnica in drugi pohorski kraji so lačna usta nekoč polnili skoraj izključno z lesom in vodo. Seveda ju niso jedli, temveč so ju brihtno speljali na svoj mlin – dobesedno!

Pohorci so večinoma usvajali 3 domače obrti:

  • Lesarstvo. Pohorje je, kot vemo, zakladnica kakovostnega lesa.
  • Furmanstvo. Vintgar je bil edina oskrbovalna pot z lesom iz pohorskih gozdov. Vodil je tudi do Cezlaka, nahajališča čizlakita.
  • Žage in mlini. Potok Oplotnica je nekoč poganjal kar 30 žag in mlinov.

Ne izpustite: Učna pot Oplotniški vintgar

Kadar pogrešate pristna doživetja, zavijte na vikend izlet v sotesko, skozi katero vodi tudi zanimiva in preprosta Učna pot Oplotniški vintgar. Pot ni zahtevna, mamice in očki pa bodo veseli Kneippovega aktivnega parka ob potoku Oplotnica.

Knajpanje je več kot 120 let stara tehnika zdravljenja, ki ima številne blagodejne učinke na telo. Med drugim jo močno povezujemo s krepitvijo psihofizične odpornosti.

 

Virtualni 360° sprehod po Oplotnici

Za boljšo izkušnjo 360° posnetka, kliknite za ogled na YouTube.