Cerkev sv. Jerneja na Jerneju

Cerkev sv. Jerneja na Jerneju pri Ločah je bila zgrajena že v 14. stoletju. Slovi po nenavadnem kipu sv. Jerneja, ki v rokah nosi svojo kožo.

Cenik:

Ogled cerkve je brezplačen.

Delovni čas:

Ogled  je mogoč po predhodni najavi na TIC – Turistično informacijski center Slovenske Konjice:

Stari trg 27, 3210 Slovenske Konjice

T: +386 (0)3 759 31 10

M: +386 (0)51 444 141

E: info@tickonjice.si

Manjša, ampak slikovita Cerkev sv. Jerneja leži na vrhu hribčka, obkroženega z vinogradi in njivami istoimenske vasi Sveti Jernej pri Ločah v občini Slovenske Konjice. Pozidana je morala biti že v 14. stoletju, saj jo pisni viri že leta 1405 omenjajo kot konjiško podružnico.

Nad vrati bomo prebrali latinski napis, ki pomeni: »Tu sta hiša božja in vrata nebeška.«

Ste vedeli?

  • Ko je bila cerkev zgrajena, so bile njene stene in strop v ladji za poldrugi meter nižje, kot so danes, kljub temu pa so najstarejše stene še ohranjene.
  • Na začetku tudi še ni imela zvonika, ta ji je bil namreč prizidan šele v 18. stoletju.

Kdo je Sveti Jernej?

Sveti Jernej, tudi Bartolomej, je bil eden od Kristusovih 12 apostolov in eden od treh, ki se jim je Jezus prikazal ob vstajenju. Po Indiji in Armeniji je naznanjal krščanstvo, v slednji pa je doživel mučeniško smrt: še živemu so odrli kožo s telesa in ga križali z glavo navzdol.

 

Prav takšen, s kožo svojega telesa in obraza v desni in nožem v levi roki, je prikazan tudi kot kip na glavnem oltarju Cerkve sv. Jerneja. Kip je bil najverjetneje prinesen iz Žičke kartuzije.