Cerkev sv. Lamberta na Skomarju

Cerkev sv. Lamberta zaokrožuje Skomarje, eno najlepših vasi na Slovenskem, kjer še zmerom prevladuje kmetstvo.

Cenik:

3 € na osebo.

Ogled cerkve je mogoč v okviru ogleda Skomarja, ki zajema voden ogled Skomarske hiše, Vodovnikove zbirke, dveh predstavitvenih filmčkov, Cerkve sv. Lamberta in groba Jurija Vodovnika.

Delovni čas:

Ogled Skomarja je mogoč po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

Cerkev sv. Lamberta na Skomarju, tej prelepi vasici, kjer je obdelava zemlje še vedno tista prva dejavnost ljudi, vam s svojo preprosto pristnostjo pred očmi nariše kmečke slike vernih klenih Pohorcev, ki so v veliki meri do dneva današnjega ostali sebi zvesti.

Misterij prvotne cerkve

Pisni viri o Cerkvi sv. Lamberta pričajo že leta 1313, vendar ni gotovo, da bi najstarejši del sedanje cerkve bil iz tega časa. Vse kaže, da bi naj prva cerkev stala na mestu, kjer danes stoji Skomarska hiša. Zasnova današnje cerkve je gotska s pravokotno ladjo iz 15. stoletja, notranjost pa je povsem baročna.

Cerkev sv. Lamberta na Skomarju ponuja 3 posebnosti.

  • V dolino in Zreče v pozdrav maha dvonadstropni zvonik, prizidan v 18. stoletju.
  • Južna stranska kapela je iz leta 1834.
  • Na zunanji steni cerkve je od leta 1900 vzidana spominska plošča domačinu, ljudskemu pesniku Juriju Vodovniku.

Kdo je Lambert?

Cerkev nosi ime svetnika sv. Lamberta, ki je živel v 7. stoletju in je kot škof leta 705 v Liegeu v Belgiji umrl mučeniške smrti.

Legenda o »rojstvu« cerkve

Legenda pravi, da naj bi bila že leta 1157 dva meniha poslana iz samostana na gornjem Štajerskem: eden s podobo Matere božje proti sedanjemu romarskemu svetišču Maria Zell, drugi pa s podobo sv. Lamberta, ki bi naj postavil prvotno cerkev na mestu Skomarske hiše.