Vodovnikova zbirka na Skomarju

Vodovnikova zbirka v vasi Skomarje, poimenovana po pohorskem pesniku, je najpristnejši prikaz življenja Pohorcev na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Cenik:

3 € na osebo.

Ogled zbirke je mogoč v okviru ogleda Skomarja, ki zajema voden ogled Skomarske hiše, Vodovnikove zbirke, dveh predstavitvenih filmčkov, Cerkve sv. Lamberta in groba Jurija Vodovnika.

Delovni čas:

Ogled Skomarja je mogoč po predhodnem dogovoru na LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče, Cesta na Roglo 13b v Zrečah.

T: +386 (0) 3 759 04 70

E: info@rogla-zrece.si

Vodovnikova zbirka na Skomarju je najpristnejši prikaz življenja Pohorcev na prelomu iz 19. v 20. stoletje, tradicionalno vpeljanih v versko-vzgojno dejavnost. Zbirka je nameščena v župnišče (faruf) pri cerkvi sv. Lamberta v vasici Skomarje, ki se obrača nad Zreče. Skomarje je na 924 metrov nadmorske višine ena izmed najvišje ležečih slovenske vasi s še prevladujočim kmečkim prebivalstvom.

Kdo je Vodovnik?

Jurij Vodovnik je bil ljudski pevec in igralec, ki se je rodil (1791) in umrl (1858) na Skomarju. Mentor mu je bil sam Anton Martin Slomšek, ki je še kot kaplan v Novi Cerkvi zbiral okoliške ljudske pesnike.

S preprostimi pesmimi, duhovito črpajočimi iz kmečkega vsakdana, je postal priljubljen tako v rodni vasici kot daleč naokrog, celo na Koroškem.

Ljudje so ga rade volje vzeli za svojega, saj je vandrajoč z oprtanim košem 'brez dna' pomagal kot:

  • tkalec, kar je bil tudi po poklicu,
  • ljudski živinozdravnik,
  • poznavalec zelišč,
  • pevec in pripovednik ob domačih slavjih (kolinah, godovanjih in ženitvah), pogrebih in pri bedenju ob mrliču,
  • organist, romarski vodja in pomočnik ob cerkvenih slavjih.

Ste vedeli?

V Vodovnikovem času je pismenost na podeželju izredno redka! Pisati ga je naučil njegov oče, nikoli pa v svojih pesmih ni zapustil domačega narečja, ki njegove stvaritve dela še toliko bolj izstopajoče:

Jez sim Vodovnik Juri,

per Skomro sem doma

v reztrgani kočuri;

štir okenca ima