ŽIČKA KARTUZIJA – TIHI UMIK

Vabljeni k tihemu umiku. Spoznajte Žičko kartuzijo in pri nas doživite svoj trenutek miru.

Z E L E N I    N A M I G : do Žičke kartuzije lahko pridete tudi peš, preko Konjiške gore – kartuzijani so bili namreč izjemno molčeč red, zato ima Žička kartuzija še danes najraje goste, ki jo obiščejo brez avtomobilov in brez hrupa.

Žička kartuzija, tiha lepotica v skriti Dolini svetega Janeza Krstnika pri Slovenskih Konjicah je kraj, ki te preprosto osupne. Nekdanji kartuzijanski samostan, katerega korenine segajo v 12. stoletje, je še danes prostor miru, tišine in spokojnosti, kamor celo telefonski signal zaide zelo poredko. Tam najdemo avtentične kartuzijanske vrtove, simpatično zeliščno prodajalno, lončarsko delavnico in peninsko kletGastuž 1467 - najstarejšo še delujočo gostilno na Slovenskem ter izjemen primer ohranjanja kulturne dediščine na Cerkvi svetega Janeza Krstnika, zaradi katerega se je Žička kartuzija v letu 2022 uvrstila med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. V današnji terminologiji bi lahko rekli, da so kartuzijani, kot eden najstrožjih meniških redov, znali živeti v stiku z naravo in s samimi seboj ter našli načine zaslužka za svojo skupnost, ki okolju in družbi niso škodovali. Že v 12. stoletju so menihi v Žički kartuziji svoje življenje organizirali odgovorno, z mislijo na človeka, naravo in ekonomsko dobrobit in v skladu z današnjimi merili trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja. Zato si upravljavci Žičke kartuzije prizadevamo te vrednote ponovno vtkati v njen vsakdan. Žička kartuzija se počasi, a vztrajno prebuja iz stoletnega sna …


Naše zeleno doživetje je namenjeno manjšemu številu obiskovalcev, najraje dvanajstim osebam in vodniku. Ravno toliko je tod namreč nekoč bivalo menihov, skupaj s priorjem (12 + 1). Minimalno število udeležencev je 8. Doživetje za vas pripravljamo skupaj s številnimi ponudniki, ki sooblikujejo utrip današnje Žičke kartuzije. Zato ga je potrebno v naprej naročiti, vsaj 3 dni pred prihodom. Najlepše ga je doživeti od aprila do konca septembra. Zanj si je treba vzeti čas. Od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. Le tako boste vsaj malo lahko slišali tišino in prisluhnili šepetu zgodb, ki jih Žička kartuzija tiho pripoveduje že vse od 12. stoletja.


C E N A   N A   O S E B O :  60 € (pri minimalni udeležbi 8 oseb)


C E N A   V K L J U Č U J E :  Vodenje po vrtu; Zeliščno sol PREMIUM; Voden sprehod po tematski poti Tihe energije Žičke kartuzije; Vodenje na razgledno ploščad z razgledno nišo nad cerkvenim prezbiterijem ob spremljavi gregorijanskih koralov; Prikaz lončarjenja pri lončarju; Pokušnjo 3 vrst domačega kruha, 4 vrst zeliščnih namazov in kruha ter 5 vrst zeliščnih napitkov pri zeliščarju; Kozarec penine Zlatega griča; Porcijo kartuzijanske enolončnice »Ole Potride« z domačim kruhom in pečeno jabolko, polnjeno z maso orehov, mandljev ter smetane; zloženko Žičke kartuzije, destinacijski časopis in ostali promocijski material.

PROGRAM:

[8:00 – 9:30] Naše zeleno doživetje se prične na kartuzijanskem zeliščnem vrtu, za katerega skrbita Katja in Majda Temnik iz bližnje vasice Žiče. Vrt ponuja idealno okolje za tehnološko razstrupljanje – unikaten stik s tišino in živimi zvoki narave. V jutranji zarji, preden se odprejo vrata kartuzije, bomo preživeli 1 uro v »vodeni« tišini, prisluhnil šelestenju gozda, žuborenju potoka, brenčanju čebel in čmrljev ter žvrgolenju ptic. S pomočjo knjižice iz eko papirja boste sledili posebnim sporočilcem: namigu, vaji ali misli,  ki vas bodo popeljali skozi pristno neposredno izkušnjo tišine in čistih zvokov narave. Kartuzijani so vse svoje dni preživljali v tišini, brez govorjenja, v kontemplaciji in delu na zemlji. Gre za poskus doživetja harmonije z naravo preko umiritve in jasne misli (=svetloba) o tem, kakšno bogastvo nas obdaja, in zavedanjem, da se moramo potruditi, da bomo to bogastvo narave in duhovne dediščine tudi ohranili. Za spomin na to posebno doživetje boste prejeli Zeliščno sol Majnika Premium s korenino svetlobe, domač jabolčni zavitek z zeliščnim čajem v Gastužu in vstopnico za ogled Žičke kartuzije.

Zeliščni vrt _Foto Nareks-Izidor Kotnik - zmanjšana


[9:30 – 10:00] Nato se bomo skupaj podali na odkrivanje posebnih energij tega prostora in se sprehodili po Tihih energijah Žičke kartuzije. Na začetku naše energijske poti boste v dar prejeli stekleničko  za vodo v črni srajčki s podobo tihih energij Žičke kartuzije. Kmalu boste izvedeli zakaj. Energijska pot nas bo peljala neposredno ob obzidju Žičke kartuzije in delno tudi v njeni notranjosti. Na poti bomo srečali informacijske table in preprosta lesena sedišča, kjer se bomo lahko v miru in tišini gozda, ob zvoku potoka, naužili njenih prijetnih energij. Pravijo, da so energije še posebej močne v vodi, ki naj bi blagodejno vplivala na naš vid. Verjamete v moč »tihih energij«? Potem jih ujemite v svoje stekleničke …

_DSC2610


[10:00 – 12:00] Ko bomo izstopili iz energijskega kroga, se bomo počasi poglobili v zgodbo »belih menihov«. Vstopili bomo v obnovljeno Cerkev svetega Janeza Krstnika, prisluhnili zvokom gregorijanskega korala, doživeli počasno pomikanje cerkvene strehe in se nato drug za drugim povzpeli na pohodno ploščad z razgledno nišo nad cerkvenim prezbiterijem. Takšni pogledi se odprejo le malokomu.

BOL_9201 - zmanjšana


[12:00 -14:00] Po spustu s cerkvene strehe pa se bomo poglobili v gospodarstvo samostana in preko različnih ponudnikov, ki danes sooblikujejo podobo Žičke kartuzije, spoznali nekdanje obrti in veščine, ki so jih obvladali kartuzijani. Obiskali bomo zeliščarja Draga Iršiča v njegovi zeliščni prodajalni in si privoščili pokušino domačih zeliščnih namazov in napitkov. Takšnih, ki zdravijo tudi tiste bolezni, ki jih še nimate! Pot nas bo nato vodila mimo pokopališke kapele, v kateri si bomo ogledali maketo zgornje hiše Žičke kartuzije, na kateri bomo videli tudi zgradbe, ki danes ne obstajajo več. Od pokopališke kapele nas bo pot vodila do lončarja Roka Komela, ki ustvarja v majhni delavnici pod kartuzijanskimi oboki. Pokazal nam bo, kako na preprostem lesenem vretenu nastajajo prekrasne lončene posode in drugi izdelki iz gline. Ogledali si bomo še dva lapidarija, kjer so razstavljeni nekateri najlepši kamnoseški kosi, ki so nekoč sestavljali podobo mogočne Žičke kartuzije. Skupaj se bomo povzpeli po stopnišču obnovljenega gospodarskega poslopja in obiskali tamkajšnje stalne razstave, ki govorijo o bogastvu znanja, ki je tod bivalo s kartuzijani. Slišali bomo kaj je to »žiški slog«, zakaj so kartuzijani v center svojega sveta postavljali knjigo, kako je potekal njihov vsakdanjik in kako si Občina Slovenske Konjice skupaj s pristojnimi službami že več kot 40 let prizadeva ta edinstven spomenik evropskih razsežnosti čim bolj obnoviti.

Zelisca iz Zicke kartuzije_Gasper_Pintaric - zmanjšana


[14:00 – 16:00] Za uvod v gastronomski del našega zelenega doživetja pa si bomo privoščili kozarec penine konjiškega podjetja Zlati grič, ki v miru in tišini zori v Otakarjevi peninski kleti. Pravijo, da je ravno zaradi tega posebnega miru tako dobra in osvežujoča.    


Naša pot se bo zaključila v hiši za goste, v Gastužu, 1467. Po opustitvi spodnjega samostana in s tem tudi hospitala v Špitaliču je namreč nastala potreba po novih prostorih, kjer bi lahko sprejemali obiskovalce, popotnike in tujce, ki niso smeli med samostanske zidove. Spodnji del je nekoč zajemal gostišče, kjer se je prodajalo kartuzijansko vino, nadstropje pa je bilo namenjeno prenočiščem. Na voljo je bil tudi hlev za konje oziroma vprežno živino popotnikov. V sami stavbi je stanoval birič, ki je nadzoroval prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo ter odpiral vrata, ki so že tukaj branila samostan.

Gastuž še tudi danes ponuja zatočišče popotnikom, obiskovalcem, turistom in ostalim gostom, ki si poleg obiska Žičke kartuzije zaželijo še kakšnega okrepčila. Gostilno od junija 2021 vodita domačina Mateja in Andrej Smogavc. Dnevno ponudbo Gastuža, ki vključuje preprosto domačo kulinariko in celo paleto izvirnih napitkov, sta konec leta 2022 nadgradila še z Restavracijo Spargus, ki se nahaja v drugem nadstropju Gastuža in ponuja pristne okuse najvišje kakovosti.

Mi pa si bomo tokrat privoščili prav posebno okrepčilo. Ola potrida, znamenita španska enolončnica, je bila nekoč priljubljena jed kartuzijanov, danes pa bo v svoji sodobni preobleki in v lončeni posodi, postrežena z domačim kruhom, našla mesto na naši mizi. Za posladek pa si bomo privoščili še pečeno jabolko, napolnjeno z maso orehov, mandljev in smetane.


N A J A V E :

TIC Slovenske Konjice, Stari trg 27, 3210 Slovenske Konjice | T: +386 (0)3 759 31 10 | M: +386 (0)51 444 140 | E: info@tickonjice.si | I: tickonjice.si    

In

LTO Rogla - Zreče, GIZ TIC ZREČE, Cesta na Roglo 13b, 3214 Zreče | T: +386 (0)3 759 04 70 | E: booking@rogla-zrece.si