Priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom

09. mar. 2020
Tudi v časih, ko se soočamo z izzivi pojava koronavirusa, ostajamo v slovenskem turizmu odprta in gostoljubna destinacija, ki posebno pozornost posveča varnosti, zdravju in dobremu počutju obiskovalcev. Skupaj s Slovensko turistično organizacijo pa vam podajamo nekaj informacij za ravnanje v primeru Coronavirusa - COVID-19.

Prepričani smo, da je dobro počutje in zdravje naših gostov, pa tudi zaposlenih, na prvem mestu tudi v naši destinaciji, zato v nadaljevanju navajamo ukrepe in navodila pristojnih institucij za preprečevanje okužbe s koronavirusom in pravilno ukrepanje.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe (vir: Ministrstvo za zdravje in NIJZ):

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja (več informacij na voljo na povezavi).
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Priporočamo tudi upoštevanje priporočil NIJZ, še posebej glede higiene rok, ki so na voljo na naslednji povezavi.


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljajo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Sledite objavljam o aktualnih in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev na povezavi.

Sledite tudi priporočilom za potnike, ki jih je na naslednji povezavi  objavil NIJZ.

 

Turističnim ponudnikom priporočamo, da v objektih za preprečevanje okužbe s koronavirusom upoštevate vsakodnevne preventivne ukrepe omenjenih institucij in z njimi seznanjate tudi vaše goste.

Prav tako priporočamo, da vaše goste seznanjate o poteku situacije, npr. na vaših spletnih straneh, v komunikaciji z gosti, z nasveti za upoštevanje glede higiene rok itd.
Za učinkovito preprečevanje okužbe z virusom predlagamo dodatne ukrepe čiščenja in razkuževanja ter zagotovitev dodatnih razkuževalnikov oz. razkuževalnih postaj za goste in zaposlene.

 

Kaj storiti v primeru suma okužbe gosta?

Pristojne institucije svetujejo, da v primeru, da kateri od vaših gostov, ki je bil v pokrajinah s potrjenimi primeri okužbe s koronavirusom (COVID-19), zazna povišano temperaturo nad 38 in kašlja, mu predlagate, da po telefonu kontaktira osebnega zdravnika ali dežurne zdravstvene službe, ki bodo podale navodila za nadaljnje ukrepanje.

Aktualna obvestila in napotki v angleščini za tujce so na voljo na strani UKOM na povezavi.