Zreški Atelje MS razstavlja podobe Jurija Vodovnika

Zreče
19. apr. 2021 / 00:00 - 20. maj. 2021

Kakšen je bil znameniti pohorski pesnik Jurij Vodovnik v očeh slikarjev? Zreški Atelje MS ob 230 letnici Vodovnikovega rojstva razstavlja nekaj njegovih upodobitev. S tem so se pridružil vrsti letošnjih dejavnosti, ki bodo dodatno osvetlile delovanje pohorskega pesnika, tkalca in prijatelja ljudi.

»Odločili smo se za manjše število slik in risb, saj jih bomo umestili v izložbeni del galerije, tako da bo Vodovnikova podoba prišla tudi do naključnih mimoidočih in bo ves mesec spominjala na obletnico tega znamenitega pohorskega rojaka,« so povedali v galeriji. Takšen način razstavljanja narekuje tudi sedanji čas, ko marsikdo nerad vstopa v zaprte prostore.

»Izbor Vodovnikovih upodobitev za prvo dodatno razstavo v ateljeju, ki je pretežno posvečen delom akademskega slikarja Marjana Skumavca, je bil nujen. Skumavc je občudoval ljudi tukaj, ki znamo tako ponosno že toliko let ohranjati in nadgrajevati Vodovnikovo dediščino. Obenem mu je bil kot osebnost zagotovo zelo simpatičen tudi sam Vodovnik, saj sta imela veliko skupnega: oba sta bila ustvarjalca, rada sta imela ljudi, Vodovnikovo življenje s košem brez dna, torej brez lastnine, pa je Skumavca vedno navduševalo. Ker o tem, kako je Vodovnik dejansko izgledal, ni nobenega vira, je Skumavc rad sprejel pobudo zreškega KUD Vladko Mohorič o upodabljanju Vodovnika in to je leta 2008 botrovalo tudi prvi likovni koloniji na Resniku (današnjim Skumavčevim dnevom na Resniku).

Več o prvi občasni razstavi v Ateljeju MS si lahko ogledate tukaj.

thumbnail_image003