ŽIGA GABROVEC – ŽIGOLA

mag. Tjaša Kangler
22. dec. 2021

Žiga Gabrovec. Konjičan. Danes ljubiteljski didžej in strasten kuhar. Fant, ki je na začetku svoje kariere bil skoraj vse – sobarica, viličarist, pomočnik kuharja, čistilec stranišč. Visok je skoraj 2 m. O številki noge ne upam niti ugibati. Prepoznaven po svojih privihanih brkih in nagajivem nasmehu. Finalist priljubljene kuharske TV oddaje Masterchef, ki je njegovo ime in obraz ponesla širom Slovenije. Ne, ni zmagal. Vendar se počuti, kot da bi. Danes je ponosen na svojo kavarno in pop-up restavracijo Žigola, ki jo je odprl to jesen v renesančnem Dvorcu Trebnik sredi konjiškega Mestnega parka. Doma. V rodnih Konjicah. Za kuhanje ga je že kot malega fantiča navdušila babica. Kaj ga navdihuje danes, kaj želi s svojimi recepturami sporočiti tistim na drugi strani krožnika in kakšni so njegovi načrti za prihodnost sva se sproščeno pogovarjala za eno izmed retro miz v njegovi kavarni Žigola.  

Žiga, kuhati si začel z babico. Si že takrat vedel, da bo kuhanje tvoj poklic ali se je to zgodilo slučajno?

V bistvu ja. Kot mali fant sem se zelo rad zadrževal pri babici v kuhinji in se od nje zelo veliko naučil. Babica je sicer po poklicu šivilja, vendar pa je tudi odlična kuharica. Njeno kuhanje je vedno na poseben način zbliževalo družino. Poskrbela je za to, da smo pri njej dobro jedli in se dobro počutili. Zato sem nekako preslišal mamine želje, da bi pristal v zdravstvu in očetove, da bi se zaposlil v kovaški industriji, in se raje podal po poti, ki mi jo je s svojo ljubeznijo do kuhanja začrtala babica. In niti za trenutek mi ni žal, da sem se tako odločil. V mojem kuhanju je še danes veliko babice. Seveda pa tudi veliko samo mojega …

Kako si se znašel v oddaji Masterchef? Kako bi na kratko opisal to izkušnjo? Ti je več dala ali več vzela?

Bila je ena najlepših in obenem najtežjih izkušenj v mojem življenju. Zanjo sem zelo hvaležen, vendar si ne bi želel nikoli več skozi vse to. Vmes sem izgubil očeta in bilo je res čustveno naporno. Sem se pa tam znašel po naključju. S punco Katarino sva imela povsem drugačne načrte – pot bi naju skoraj zapeljala v Berlin, pa se je zgodil koronavirus in ostala sva doma. Katarina je slučajno videla oglas za oddajo Masterchef in me spodbudila k prijavi. Nato pa sem kmalu začutil, da lahko iz tega naključja potegnem marsikaj dobrega. In tako se je tudi izšlo.

To jesen si odprl svoj lokal Žigola v Slovenskih Konjicah. Kaj ti to pomeni? Kakšen koncept lokala in kaj vse lahko gostje tukaj doživijo in okusijo?

Gre za pop-up restavracijo. To pomeni, da nismo odprti ves čas, temveč samo ob določenih datumih in za v naprej najavljene goste. Poleg restavracije imamo tudi kavarno, ki pa obratuje ves čas in je opremljena v stilu moje babice – v njej so  retro stoli, zofe, fikusi in drugi stari kosi pohištva ter opreme. Želim, da se gostje pri Žigoli počutijo dobro in sproščeno kot doma. Da se po dobrem obroku sproščeno vržejo na kavč in uživajo v ambientalni glasbi, ki je pri nas doma.

Kakšne okuse prinašajo tvoji krožniki na gostove brbončice? Se igraš s tradicijo in sodobnostjo? Si pri kreiranju krožnikov »spontan« ali bolj premišljen?

Moji krožniki so do konca premišljeni. Ko gre za v naprej napovedane kulinarične dogodke, ni več prostora za spontanost. Spontan sem prej, ko o njih razmišljam. Moji krožniki vsebujejo veliko tradicije, ki jo je name prenesla babica, vendarle pa jim dodajam veliko svojega in sodobnega. Igram se z okusi, na krožniku sestavljam različne harmonije, uporabljam lokalne sestavine in sem na splošno podpornik našega, domačega, lokalnega. Za goste, ki prenočijo v sobah Dvorca Trebnik, z ekipo pripravljamo zajtrke, ki v veliki meri vključujejo izdelke z blagovno znamko Okusih Rogle in vsem ostalim, kar je domače.

Zakaj bi gostje obiskali Žigolo?

Ker pri meni nikoli ne veste, kaj boste jedli. Do konca vas puščam v negotovosti. Obljubljam pa vam edinstven degustacijski večer, kjer me boste skozi krožnik dobro spoznali, ob uživanju hrane poslušali glasbo, ki me je pri kuhanju navdihovala in vedno bom poskrbel za kakšno dodatno »sladko« presenečenje. Dobrodošli pri Žigoli!

Recept 

Vir fotografij:

Portret Žige Gabrovca; foto: Master Chef Slovenia

Ostale fotografije: Laura Ovčar