Ambasadorka Destinacije Rogla-Pohorje: Branka Vrečko, Mala Kmetija

Mojca Potnik Šonc
05. avg. 2021

Branka Vrečko je lastnica in vodja butičnega turističnega objekta, ki se imenuje Mala kmetija in se nahaja v Škalcah nad Slovenskimi Konjicami. Posestvo ponuja raznovrstne občutke, saj se ponaša z velikim zelenjavnim vrtom in sadnimi drevesi, kotički za posedanje v naravi in razgledom, ki pripomore k pravemu podeželskemu vzdušju. 

Na Mali kmetiji vam nudijo prenočišča z zajtrkom in večerjo v ljubkih sobah v katerih se počutite romantično. Sami pridelujejo surovine, iz katerih ustvarjajo domače izdelke, te pa nato prodajajo v prijetni trgovinici, ki vsakega obiskovalca v hipu očara s svojim videzom in ponudbo.

Branka, povejte kako se je začela vaša zgodba in kaj vse lahko gostje pri vas doživijo?

Za samostojno pot sem se odločila relativno pozno in precej na hitro. Preprosto nekatere ideje in želje so se v določenem trenutku povezale v celoto. Imam srečo, da živim v prečudoviti stavbi stari 160 let, ki je tudi dovolj prostorna, da lahko svoj dom delimo z našimi gosti. Ponosna sem na svoje delo in v njem tudi uživam, ker je to pač moj način življenja. Poskušam povezati tradicijo z modernimi znanji izdelave svojih izdelkov in priprave jedi. Naši gostje postanejo zelo hitro del našega življenja, spremljajo moje delo v kuhinji in na vrtu. Popolnoma se prilagodim njihovim željam, življenje pri nas je v popolnem ritmu z naravo in trenutno sezono – nudimo mir, prijaznost in preprost način življenja.

Mala_Kmetija_DSC_0176

 

Kaj vas pri vašem delu in načinu življenja najbolj osrečuje in vam daje navdih za nove ideje, projekte? Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Neizmerno cenim naravo in okolje v katerem živim. Svojo ljubezen do vsega, kar ima zgodovino – od recepta, jedi, do krožnika na katerem postrežem - poskušam ponuditi svojim gostom. Največkrat najdem navdih za jedi šele, ko se sprehodim po vrtu. Ko zjutraj srečam gosta in vidim, kako srečen je ob pogledu na mizo, vem da je moja pot prava. Želim si obiska ljubiteljev podeželja, ljubiteljev zdrave in dobre hrane in ljudi s strastjo do zgodovine in kulture naše pokrajine.

mala_kmetija

 

Vaša kulinarična doživetja so vedno  nekaj posebnega. Jedi narejene iz lokalnih in sezonskih sestavin … Kakšen recept boste delili z bralci in za kakšne priložnosti ga priporočate?

Naša ponudba je popolnoma vezana na sezono in na okolje, v katerem živimo - to kar pač je trenutno na vrtu ali kakšno sadje je ravnokar dozorelo. Poskusim uporabiti vse od zgodnjih spomladanskih poganjkov zimskih zelenjav, cvetov, divjih rastlin. V ta namen imam vedno na zalogi pripravljeno kakšno testo za pito. To testo je zelo uporabno, zelo enostavno lahko pripravite zelenjavno jed ali sladico. Osnova je testo, zelenjava je lahko katerakoli, vedno na hitro popražena, sadje prav tako katero pač je trenutno na voljo.

 


RECEPT ZA PITO

TESTO:

  • 380 g moke (lahko bela, pirina polnovredna..)
  • 230 g masla
  • ščepec soli, malo več kot ščepec sladkorja
  • 1 jajce
  • po potrebi 1JŽ mrzle vode

 

NADEV

  • jagodičevje po želji (dovolj, da prekrije dno)
  • 250 ml sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 280 g beljaki
  • 220 g sladkorja

 

POSTOPEK

V moko na drobne koščke narežemo zelo hladno maslo. Testo ne mesimo, ampak samo s prsti na hitro vtremo maslo, dodamo rahlo stepeno jajce in na hitro oblikujemo hlebček (po potrebi dodamo malo mrzle vode). Razvaljamo v krog premera 26 cm, obložimo z maslom namaščen model za pite. V hladilniku pustimo vsaj pol ure (testo lahko tudi zamrznemo, pred pripravo ga v hladilniku odtalimo). V sladko smetano vmešamo rumenjake, sadje po potrebi malo sladkamo in prelijemo z zmesjo. Pečemo 40 min / 175°C.

Stepemo beljake s sladkorjem v lep sijoč sneg. Pito vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 140°C, premažemo sadje s snegom in po želji oblikujemo z žlico in zapečemo v pečici , da se sneg lepo svetlo rjavo obarva in karamelizira.

 

Mala_Kmetija_IMG_7541