AMBASADORKA DESTINACIJE ROGLA-POHORJE: KATJA TEMNIK, ZELIŠČNI VRT MAJNIKA

Mojca Potnik Šonc
19. maj. 2021

Katja Temnik je mlada prevzemnica kmetije, ki se je odločila, da kmetijo modernizira, preusmeri, razširi in ustvari delovno mesto zase in za druge. Več let je bila profesionalna košarkarica doma in v tujini, je magistrica znanosti in govori šest jezikov. Obdeluje 5,2 ha površin v Žičah in Brezju pri Poljčanah, ima ekološki certifikat za pridelavo in predelavo. Prideluje po biodinamični metodi kmetovanja, s katero krepi rastline in bogati zemljo.

Na Zeliščnem vrtu Majnika v Žičah raste več kot 160 različnih zelišč. Vrt obiskovalcem z veseljem razkažejo in predstavijo, organizirajo pa tudi naravoslovne dneve in delavnice. Katja Temnik, ki vrt obdeluje skupaj z mamo Majdo, je bila proglašena za spletno zmagovalko za najbolj inovativno mlado kmetico leta 2019 ter za najboljšega podjetnika v kmetijstvu 2020 po izboru strokovne komisije Agrobiznisa.

 

Kaj pomenita ta naslova za vašo kmetijo, za vaše delo? Sta vam odprla vrata v nove posle, olajšala vaše delo v smislu promocije, izboljšala prepoznavnost?

Ta naslova sta predvsem priznanje, da ljudje v Sloveniji podpirajo trajnostno kmetijstvo in razvoj podeželja ter da si želijo zdravo pridelano hrano. Prav tako naslov Agrobiznisa za najboljšega podjetnika v kmetijstvu kaže, da v podjetju ali kmetiji ni več najpomembnejši dobiček, temveč v ospredje ponovno prihajajo odnosi – tako med ljudmi, ki delamo skupaj, kot odnosi do rastlin, živali in narave nasploh.

 

Oba naslova sta bila medijsko zelo odmevna in sta pripomogla k naši prepoznavnosti po vsej Sloveniji. Katere izdelke ponujate in kaj lahko obiskovalci doživijo na vaši kmetiji Majnika?

Najbolj iskana je kuhinjska zeliščna sol Majnika, ki naše jedi obogati s slastnim okusom in vonjem. Izdelujemo tudi Premium zeliščno sol s korenino svetlobe, pa vrsto zeliščnih čajev najrazličnejših okusov in namenov za podporo našemu zdravju in dobremu počutju. Od jeseni do spomladi pridelujemo tudi kalčke.Obiskovalce pri nas prevzame predvsem naša pristnost in prisrčnost ter velika pestrost rastlin na zeliščnem vrtu in kmetiji. Zelo velik poudarek dajemo biodiverziteti, saj tako ohranjamo številne rastlinske in živalske vrste, hkrati pa ta pestrost daje boljšo kvaliteto zeliščem, ki jih pridelujemo. Vse to predstavimo obiskovalcem na primeren način – otrokom skozi igro in različne aktivnosti, odraslim skozi voden sprehod po zeliščnem vrtu Majnika in prikazom dobre prakse.

 

Kaj vas pri vašem delu in načinu življenja najbolj osrečuje in vam daje navdih za nove ideje, projekte?

Zelo veliko mi pomeni kvalitetno delovno in bivalno okolje – to pomeni, da sem vseskozi v stiku z naravo in da pri nas skrbimo za pristne in dobre odnose tako z ljudmi, s katerimi sodelujemo, kot z ljudmi, ki nas obiščejo. Skrb za človeka in naravo ter misel na tiste, ki bodo čez 100 let živeli na naše kmetiji, vodi vsa moja dejanja ter daje smisel mojemu delu in življenju.