Kako pripraviti sadni kruh?

08. apr. 2020

Karolina Črešnar je turistična ambasadorka naše destinacije. Že vrsto let je članica Društva kmetic Zarja, ki mu je vrsto let tudi predsedovala, aktivna pa je na več področjih lokalnega okolja. Mnogi se je gotovo spomnite tudi kot stroge gospodarice v resničnostnem šovu Kmetija – nov začetek.

MN6_2730.jpg

 

Ob tem tudi peče kruh v krušni peči, za katerega je prejela že več priznanj. Za prenos svojega bogatega znanja skrbi z delavnicami peke kruha za otroke in odrasle. "Leta dela prinesejo izkušnje in ponosna sem, da je moj sadni kruh postal prepoznavni znak mene in mojega dela. Preprosto uživam v tem in kjer je nekaj narejeno z veliko dobre volje in ljubezni, uspeh ne izostane!", nam je povedala gospa Karolina. 

MN6_2759.jpg

Izdala pa nam je tudi recept za njen odlični sadni kruh.

RECEPT ZA SADNI KRUH KAROLINE ČREŠNAR

50 dag moke tip 850
10 dag ržene moke (če želimo)
1 kocka kvasa, voda, sol
15 dag suhih sliv
10 dag marelic
10 dag fig
5 dag orehov
5 dag rozin
15 dag jabolk
10 dag hrušk

 

MN6_2753.jpg


Zamesimo testo in ga pustimo nekaj časa vzhajati. Testo navadno stehtam in nato dodam toliko sadja,
kolikor imam testa. Jabolka in hruške narežem in jih namočim v vino, ostalo suho sadje pa namočim v rum in pustim nekaj časa stati, najbolje čez noč. Ko testo lepo vzhaja, dodam sadje in previdno pregnetem. Pustim, da vzhaja, ga rahlo oblikujem v hlebec, položim v pomokano košaro ter zopet pustim, da lepo vzhaja( vsaj eno uro). Nato ga v krušni peči pečem 55-60 min, lahko pa ga pečete tudi v pečici enako dolgo…

002_P-3-072018-810_2429.jpg

Pa dober tek... :)