Mini priročnik za prve tekaške podvige

ANA GORINŠEK, univ. dipl. slov. in soc. kult. / BA
Članica organizacijskega odbora Konjiškega maratona
13. sep. 2019

Greh bi bil, ko bi živeči v Dravinjski dolini ali njen obiskovalec ne izkoristil zelenih površin, ki jih je le streljaj od prav tako sijajnih mestnih zaselkov začrtala narava.

Čisto zares: kako začeti?

Odgovorite si na 3 vprašanja. 1. Kaj že počnem zase? 2. Česa se bojim? 3. Kakšen je moj cilj? 1. Večina ljudi si zase vzame premalo časa. 2. Povprečen človek se boji, da teku ne bo kos. Poglejte z druge strani: samo v Evropski uniji vsaj občasno teče 50 milijonov ljudi. Če zmorejo oni, zmorete tudi vi. 3. Če cilja nimate, si ga zadajte – tako boste imeli višjo motivacijo. Npr.: letos bom pretekel 10 kilometrov na Konjiškem maratonu, 29. 9. 2019.

S ciljem je vse enostavneje

Zdaj je treba začeti s treningi. Potrebujete tekaške copate in nekaj preizkusnih treningov. Da boste lažje videli napredek, si izberite stalno traso, v našem primeru naj bo to kar trasa Konjiškega maratona na priloženem zemljevidu. »Nikar ne hitite: s sabo vzemite družbo in tecite ritem, v katerem lahko še vedno kramljate. Če ne zmorete, nadaljujte s hitro hojo, čez kakšno minuto pa

ponovno pospešite v tek. V vsakem primeru ste hitrejši od tistih na kavču!« k teku spodbuja idejni vodja Konjiškega maratona Anton Noner. Ne fokusirajte se na utrujenost: poslušajte ptice in čutite vetrc, ki se podi skozi zelene veje.

 

                                                zemljevid maraton

 

Dravinjska dolina teče že sedmič

Pravljičnih sedmič bo letos postavljena najbolje ocenjena tekaška prireditev v Sloveniji (po oceni Atletske zveze Slovenije) − Konjiški maraton oz. Maraton z dušo. Lani so uvedli vseslovensko novost:

Glasbeni maraton. Povabili so glasbenike, da se jim pridružijo, nato pa izbrali 10 najboljših in jih postavili ob traso. Tako vas NAJMANJ na vsakem kilometru čaka novo glasbeno presenečenje in tekaška motivacija. Lansko leto je kot prvi na svetu 10 km pretekel glasbenik Matej Banovšek

in pri tem neprestano igral Golico na svojo harmoniko – ves zbrani denar pa je namenil za terapevtsko kolonijo otrok s cerebralno paralizo društva Sonček.

Izberite Maraton z dušo

Prvih 1.000 tekačev Konjiškega maratona (ki je rezerviran le za 1.500 tekačev, zato so lani prijave predčasno zaprli) čaka darilce: vrhunska tekaška majica JOMA in izvirni lokalni darilni paket, ki vključuje zdravilno zeliščno sol Majnika, ki jo obiskovalci lahko kupite v destinaciji in si iz nje ravno tako zmešate odličen izotonični napitek. Sol z Zeliščnega vrta Majnika je bila razglašena za kulinarični spominek s strani Turistične zveze Slovenije in nosi znak »Okusi Rogle«. Tek je lep – ne zamudite ga.

Naravni izotonični napitek nam pomaga pri teku

Prav zares si lahko sami pripravite povsem naravni izotonični napitek, ki vam pomaga po regeneraciji po teku. V 1 liter vode stisnete sok 1 (po možnosti ekološko pridelane) limone ter dodate pol čajne žličke zeliščne soli Majnika. Eko zeliščna sol Majnika vsebuje tradicionalno, nerafinirano Piransko sol in 19 različnih zelišč in začimb. To je povsem naraven in preprost izotoničen napitek, ki vam bo pomagal povrniti elektrolite, ki ste jih porabili med tekom. Na zdravje!