Krožna turistično sprehajalna pot Partovec

Z odkritjem ribnika Partovec in njegove okolice se vam bo odprl izginjajoči svet pravega mokrišča, zaščitenega kot naravni spomenik.

Informacije:
TIC Oplotnica
Goriška cesta 4
2317 Oplotnica
T: +386 (0) 2 845 09 15
E: turizem@oplotnica.si www.rogla-pohorje.si

ali

Turistično društvo Trta
Ga Milica Sevšek
T: +386 (0)31 618 688

 

GPX sled poti: Prenesi

Oplotniško polje skriva malo poznani biser: ribnik Partovec, ki je skupaj z okoliškim traviščem in Partovškim gozdom zelo redek, zato pa tudi zavarovan mokriščni ekosistem in naravni spomenik. Ribnik je umetnega nastanka, saj ga je v 19. stoletju dal zajeziti, pot okrog njega pa tlakovati znani grof Windischgrätz. Pot je dandanes bolj naravnega izgleda, brez kamnitega tlaka, ampak preko lesenih mostnic, prav vsakega ljubitelja narave bo ob odkritju te ljubke poti navdušila biotska pestrost.

 

Med redkimi živalmi boste z malo sreče odkrili:

  • sladkovodno školjko potočni škržek, ki živi v simbiozi z ribo pezdirk,
  • skoraj izumrlo želvo sklednico,
  • počivališče gosi v jesenskih dneh,
  • belo-sivo čapljo,
  • ptice ujede,
  • kačje pastirje in
  • veliko žab.

Seveda tukaj živijo tudi zajci, kune, divji prašiči, miške, polhi in mnogo srn.

Rastlin je tukaj zares nebroj, med ogrožene pa spadajo kranjsko sito, češki saš, navadi rogolist, jajčasto sito, vretenčasti rmanec, kodrasti in bleščeči drisavec, enostavni ježek, Michelijeva ostrica in močvirska ludvigija.

 

Kako na pot?

Odpravite se peš iz Oplotnice po glavni cesti proti Slovenski Bistrici, kjer vas bosta na Gmajni tabla ter kozolček z informacijsko tablo usmerila na označeno pot, ki jo spremljajo kotički za počitek ali opazovanje ter krmišča za živali. Mimo mogočnih hrastov, manjšega kozolca in preko travnika nadaljujte pot do ribnika Partovec, nato pa okrog njega. Lepa gozdna pot in travnik vas pripeljeta do kapelice, napajališča in koče. Nazaj v Oplotnico se usmerite po označeni poti ob gozdu, pod krajem Raskovec do rimske ceste, po rimski cesti do Gostišča Sovič in v Oplotnico.

 

Izhodišče: Oplotnica
Krožna pot: Oplotnica – Gmajna – ribnik Partovec – koča – Raskovec – Gostišče Sovič – Oplotnica
Dolžina: 7 km
Čas: 120 min
Težavnost: zelo lahka