V GRAŠČINI OPLOTNICA NA OGLED NOVE RAZSTAVE

17. feb. 2023
V Graščini Oplotnica je na ogled razstava mineralov, fosilov in poldragih kamnov avtorja Jožefa Gradišnika, ter razstava kulturno umetniškega društva Polzela " V znamenju pomladi ". Razstava je na ogled, v delovnem času TIC Oplotnica.

JOŽEF GRADIŠNIK: RAZSTAVA MINERALOV, KRISTALOV IN POLDRAGIH KAMNOV

V Graščini je od 8.2.2023 na ogled razstava mineralov, kristalov ter poldragih kamnov avtorja Jožefa Gradišnika. Jožef je velik poznavalec kamnin, mineralov in kristalov nasploh saj je vrsto let že sam zaposlen v kamnolomu v Cezlaku.  V Graščini je ta čas razstavljenih okrog tisoč primerkov kristalov in mineralov, zbirko krasi tudi veliko kristalov iz bližnjega kamnoloma Cezlak, katere je avtor, našel sam. Nekaj  jih ima izvor v Sloveniji. Velik del kristalov pa je iz tujine, med njimi redek in dragocen Dioptaz, Smaragd, Opal, Granat, ki so prav tako na ogled v Graščini. Jožef Gradišnik je zbirko sestavljal, več kot 20 let in je na ogled v Graščini Oplotnica.

Image (00C)

 

LIKOVNIKI KULTURNO UMETNIŠKEGA DRUŠTVA POLZELA: »V ZNAMENJU POMLADI«

Likovna sekcija deluje v okviru Kulturno umetniškega društva Polzela. Letos bo likovna sekcija praznovala 35 let delovanja in šteje 69 članov. Tradicionalno organizirajo skupinsko razstavo ob kulturnem prazniku 8. februar in 3. decembra za »veseli dan kulture«, s skupinsko razstavo se že več let na različne teme predstavljajo v Zimzelenu Topolšica in redno na gradu Komenda, kjer so v letu 2022 popestrili dogajanje ob odprtju prenovljene rojstne hiše pesnice Neže Maurer. Odmevni so še projekti »žena – mati« v mesecu marcu, mednarodna likovna kolonija Novi Klošter v maju, likovna kolonija prijateljstva v septembru in mini paleta za osnovnošolce v oktobru.   Likovniki se  redno in v velikem številu udeležujejo likovnih kolonij Moje mesto, rad te imam v Velenju, Zeleno zlato v Novem Celju, likovne kolonije v Andražu nad Polzelo, Bučijade v Braslovčah,  Ipavčeve palete v Šentjurju. Vsako leto se poskušajo v likovnem ustvarjanju posvetiti  osebi,  kateri je v Sloveniji posvečeno oz.   proglašeno leto – leto 2022 je bilo Plečnikovo leto,  leto 2023 je leto Ivana Tavčarja. Mnogo   njegovih literarnih del je  ilustriral slikar Maksim Gaspari, v letošnjem letu se spominjajo 140. obletnice njegovega rojstva in bodo slikali  v spomin na njegova slikarska dela. Likovna dela so na ogled v Graščini Oplotnica vse od 17.2.2023.

IMG_5457 (002)

 

Ogled razstav je možen v delovnem času TIC Oplotnica:

TOREK - PETEK: 8.00 – 14.00.

SOBOTA: 9.00 – 12.00.

Za zaključene skupine je ogled možen po predhodnem dogovoru.

Informacije: TIC Oplotnica, 02/ 845 0915, turizem@oplotnica.si