"Moja Slovenija – Zdaj je čas" Tematska vodenja v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje

19. jun. 2020
S turistično vodnico Nino Buh smo se nekateri pobližje spoznali že februarja, ko smo v TDRP z njo zasnovali dve brezplačni tematski vodenji ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov. In prav takrat je začela kliti ideja o snovanju tematskih, individualnih vodenj, ki Vam jih predstavljamo in se jih boste v teh poletnih dneh lahko udeležili.

SOBOTA ob 10. uri, zbor: tržnica Slovenske Konjice (Stari trg 1)

20. 6. in 1. 8. 2020 : PO MINATTIJEVIH STOPINJAH

Z idejno vodjo te literarno-turistične poti, Tino Esih, kot tudi s kratko predstavitvijo poti ste se spoznali v prejšnji številki časopisa Novice. Tokrat vas vabimo, da to pot tudi doživite. Voden sprehod je razpet med vsemi pomembni točkami, ki so z Ivanom Minattijem tesneje povezane. Ob Minattijevi kavi (doplačilo po želji) bomo prisluhnili več stihom tega mojstra poezije, kot tudi umetniškim delom njegove žene Lojzke in hčere Katarine.

4. 7. in 15. 8. 2020: LEGENDE IN PRIPOVEDI SLOVENSKIH KONJIC Z OKOLICO

Kako so Konjice povezane s konjem? In kaj se je zgodilo z zmajem? Ste si kdaj drznili pomisliti, da še vedno počiva v Konjiški gori? Dotaknili se bomo legend in pripovedi, ki so in še vedno burijo domišljijo Konjičanov.

18. 7. 2020:  ČE BI TRŠKE HIŠE LAHKO GOVORILE

Skupaj se bomo sprehodili po Starem trgu in izbrane hiše spoznali pobližje. Vabljeni na drugačen, interpretativen sprehod po Slovenskih Konjicah z mnogimi vprašanji, na katere bomo skupaj iskali odgovore.

 

SOBOTA ob 16. uri, zbor: Žička Kartuzija pri Gastužu

20. 6. in 1. 8. 2020:  MENIHOV DAN

Le kaj počne menih ves dan? Pridružite se vodenemu sprehodu iz samostanske celice do dnevnih opravil in nazaj. Iskali bomo odgovore na vprašanja, kako so »beli menihi« preživljali dneve, kaj so bila glavna opravila na njihovem dnevnem redu in kaj je bilo njihovo poslanstvo.

4. 7. in 15. 8. 2020: KDO SO BRATJE LAIKI?

Tokrat bomo čas posvetili tistim, ki so skrbeli, da je samostan deloval samozadostno – bratom laikom, odgovornim osebam samostanskega gospodarstva, vinarstva, kmetovanja, trgovine itd.

18. 7. 2020: KARTUZIJANSKA KUHINJA

Ste se kdaj vprašali kaj so kartuzijani jedli in kakšne prehranjevalne navade so imeli. Navdušeni boste nad iznajdljivostjo kuharjev, ki so skrbeli, da hrana kljub neštetim omejitvam ni bila dolgočasna. Vsaj takrat, ko so lahko jedli kaj več kot le kruh in vodo.

 

Prispevek za vodenje: 8 €/osebo (brezplačno za otroke ter samozaposlene v turizmu in kulturi). OPOMBA: Vodenju v Žički Kartuziji je potrebno prišteti še ceno vstopnice 4,5 €/odrasli, 3 €/otroci, otroci do 6. leta starosti brezplačno.

Čas trajanja: 1 uro (izjema Po Minattijevih stopinjah - 1,5 ure z vštetim časom za kavo).

Število obiskovalcev: število je omejeno navzgor, in sicer maksimalno 15 odraslih oseb.

Prosimo, da se predhodno prijavite pri Nini na telefonski številki 051 384 372 ali elektronski pošti: info@slovenina.com. Po dogovoru lahko vodenje naročite tudi izven razpisanih terminov.

Prijazno povabljeni na pobližje spoznavanje naše dediščine.

Ekipa Turistične destinacije Rogla-Pohorje in Nina Buh

Foto: Prijetno prebiranje poezije v dvoje ob kipu Ivana Minattija (Vid Ponikvar, www.slovenia.info)