V raziskavi treh restavracij so količine odpadne hrane na gosta znašale med 150 in 460 grami. Že samo spremljanje in merjenje teh količin lahko pripomore k pomembnim premikom – sodelujoče restavracije so zavržke zmanjšale za 6 do 18 %. Analiza stanja je bila ena izmed petih ključnih usmeritev, ki jih Ekologi brez meja predstavljajo tudi v video seriji za gostince.
Smernice projekta Krožnik 12.3 vključujejo konkretne ukrepe za manj odpadkov in več trajnosti: od oblikovanja jedilnikov do komunikacije z gosti. Poudarek je tudi na več lokalne, sezonske in rastlinske hrane. Smernice so na voljo tudi v angleščini in so bile predstavljene na nacionalnem posvetu ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki so ga Ekologi brez meja pripravili z MKGP in Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo.
Povezava so smernic I TUKAJ
Povezava do video smernic I TUKAJ
Predsednica društva, Katja Sreš, ob koncu projekta (sofinanciranega s strani Ekosklada), izpostavlja pomen zavedanja in sodelovanja vseh deležnikov pri oblikovanju bolj trajnostne prehranske verig:
“Gostinski sektor je kadrovsko podhranjen, z izjemo najboljših praks pa večina trajnost dojema kot dodatno breme. Brez sistemskih sprememb gostinski sektor ne bo mogel samostojno doseči ciljev zmanjševanja odpadne hrane. Potrebujemo jasno vizijo, operativne ukrepe, ustrezno regulativo, podatkovno podporo in finančne spodbude. Izdane smernic so prvi korak v prihodnost, kjer vsak grižljaj šteje, vsak ostanek dobi drugo priložnost, in kjer kulinarika ne pomeni le okusa, temveč tudi odgovornost.”