Dvorec Trebnik–SOBE med najbolj zelenimi nastanitvami v Sloveniji

30. maj. 2022
V sredo, 25. 5. 2022, je Slovenska turistična organizacija (STO) v Krškem podelila certifikate Slovenia Green novim destinacijam in ponudnikom, ki so v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) vstopile na novo. Med njimi je tudi Dvorec Trebnik-SOBE.

V sredo, 25. 5. 2022, je Slovenska turistična organizacija (STO) v Krškem podelila certifikate Slovenia Green novim destinacijam in ponudnikom, ki so v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) vstopile na novo. Med njimi je tudi naš Dvorec Trebnik-SOBE. Certifikate sta podelila Ilona Stermecki, v.d. direktorica STO in Gazmend Ćatipi, predstavnik Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).  

ZSST je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Za vstop v ZSST morajo ponudniki predhodno pridobiti enega izmed mednarodno priznanih trajnostnih znakov, kot so Zeleni ključ, Eko Marjetica in podobni.  

Spomnimo … TIC Slovenske Konjice je lani aprila, takoj ko so epidemiološke razmere to dopuščale, za goste odprl nastanitve na Dvorcu Trebnik, ki jih je septembra 2020 prejel v upravljanje od Občine Slovenske Konjice. Tega projekta so se lotili odgovorno in z mislijo na to, da želijo z nastanitvami upravljati kar se da trajnostno in vzdržno, zato so takoj pristopili k aktivnostim vezanim na pridobitev trajnostnega znaka Zeleni ključ Slovenija. Gre za vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični panogi. Pomeni zavezanost upravljavca, da v Dvorcu Trebnik-SOBE na vsakem koraku spoštuje stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE in k njihovemu spoštovanju na različne načine spodbuja tudi obiskovalce. Varčevanje z elektriko, vodo, zmerna uporaba brisač in posteljnine ter ločevanje odpadkov so samo nekateri od preprostih ukrepov, s katerimi gostje pomagajo ravnati »zeleno« in ob tem čutijo zadovoljstvo, da so naredili nekaj dobrega za naravo in okolje, medtem ko so uživali v svojih prostih dneh. V mesecu avgustu so po uspešni oddaji dokumentacije in terenskem ocenjevanju znak tudi prejeli in s tem pridobili tudi pravico do vstopa v ZSST, katere član so postali oktobra lani. Od takrat Dvorec Trebnik krasi tudi tabla Slovenia Green Accommodation.

Od ponovnega odprtja pa do konca letošnjega aprila so na Dvorcu Trebnik-SOBE zabeležili 537 gostov, ki je skupaj opravilo 974 nočitev.

V Turistični destinaciji Rogla-Pohorje pa se sicer lahko pohvalijo še z znakom Slovenia Green Destination Gold, ki je bil podeljen območju občin Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče, s kar štirimi znaki Slovenia Green Accommodation (Turistična kmetija Urška, Hotel Natura Rogla, Hotel Atrij Superior Terme Zreče, Dvorec Trebnik-SOBE) ter z znakom Slovenia Green Cuisine (Turistična kmetija Urška).

slovenia_green_accommodation