TOP 100 TRAJNOSTNIH DESTINACIJ

05. okt. 2021
Med TOP 100 najbolj trajnostnimi destinacijami na svetu letos tudi Turistična destinacija Rogla-Pohorje.

V sklopu globalnih zelenih dni Global Green Destinations Days (GGDD), se je letos že sedmič zapored odvil natečaj Top 100 Sustainable Destinations (TOP 100 trajnostnih destinacij). Organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem je tudi letos razglasila 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Destinacija Rogla-Pohorje se je prijavljala s primerom dobre prakse povezanosti občin in sodelovanja različnih deležnikov v turizmu, z naslovom »Z ROKO V ROKI V ZELENO PRIHODNOST«.

Še en dokaz več, da smo na pravi skupni poti v zeleno prihodnost – v smer trajnostnega in okolju prijaznega razvoja z občinami Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče, je ravno uvrstitev med TOP 100 trajnostnih destinacij sveta. Upamo, da bomo s primerom »Z roko v roki v zeleno prihodnost« ponudili uporabne odgovore številnim destinacijam po svetu, ki se spopadajo s podobnimi izzivi. Sodelovanje je most med vsemi deležniki v turizmu in je tista vrednota, ki tako domačinom, kot tudi obiskovalcem in turistom destinacije omogoča dodano vrednost. Sodelovanje in povezovanje je ključna dodana vrednost naše Turistične destinacije Rogla-Pohorje.

Seznam, omenjena organizacija (GGDD), vsako leto objavlja z namenom, da se izpostavijo najboljše in najbolj navdušujoče zgodbe trajnostnega turizma. Prijave je ocenjevala posebna ekipa, ki sestavlja lestvico TOP 100. Sodelovali pa so tudi strokovnjaki iz posameznih držav in partnerji organizacije Green Destinations. Pokrovitelji in partnerji tekmovanja Sustainable Top 100 so: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First and GLP Films. Ob razglasitvi se vedno poudari, da nobena izmed destinacij na seznamu ni povsem trajnostna, saj je to nemogoče. Vse pa na tem področju delajo odločne korake in kažejo velik napredek.

Biti del skupnosti Green destination za nas pomeni čast in odgovornost, da enako dosledno v prihodnje  opravljamo skrb za naše zanamce. Seznam najbolj trajnostnih destinacij na svetu za leto 2020 je na voljo na uradni strani Green Destinations (https://greendestinations.org/sustainabletop100/)

Naj nas vodi misel: »Zemlje ne podedujemo od naših prednikov, ampak si jo sposojamo od naših zanamcev«.