BREZPLAČNA VODENJA, AVTOBUS IN ČASOPIS – ZA TURISTIČNO DESTINACIJO ROGLA-POHORJE JE USPEŠNO IN AKTIVNO POLETJE

08. sep. 2021
Novosti, ki smo jih v letošnjem poletju pripravili za naše goste. - SPOROČILO ZA JAVNOST

V letošnjem poletju smo v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje (TDRP) za goste pripravili kar tri novosti: brezplačna vodena doživetja po vseh štirih občinah z izkušenimi turističnimi vodnicami in vodniki, ki jih je sofinancirala Slovenska turistična organizacija (STO), brezplačen turistični avtobus na Roglo, ki je letos prvič vozil tudi iz Maribora in novo številko destinacijskega časopisa. 13-ih tematsko različnih brezplačnih vodenj se je udeležilo 3.157 gostov, z brezplačnim turističnim avtobusom se je na Roglo popeljal 701 gost, med obiskovalce pa smo razdelili praktično vseh 5.000 izvodov poletnega destinacijskega časopisa. Za nami je torej uspešno in aktivno poletje.

Brezplačna vodenja po TDRP smo zasnovali kot tedenski program animacije v juliju in avgustu, tako da so se obiskovalci vsak dan lahko podali po drugih poteh in raziskovali še neodkrite kotičke naših krajev. Vodenja so ljudje zelo dobro sprejeli in se jih radi udeleževali, kar dokazuje tudi številka 3.157 udeležencev. Popestrila so jim počitnice, ki so jih preživljali pri nas in z njihovo pomočjo so še lažje začutili pristnost in dejanski utrip naše destinacije. Vodenj so se po večini udeleževali slovenski gostje, prihajali pa so praktično iz vseh delov Slovenije. Pa tudi domačinov je bilo precej, saj tudi sami očitno še ne poznamo dovolj dobro vseh skritih kotičkov.

Poleg tega pa so bili teh vodenj veseli tudi turistične vodnice in vodniki, saj so zanje, poleg zadovoljstva obiskovalcev, pomenila tudi poslovno priložnost oziroma možnost dodatnega zaslužka. To pa je v teh časih, ko je COVID-19 močno udaril po turistični panogi, še kako pomembno. Zato moramo poudariti, da je bila poteza STO, da že drugo leto objavi javni poziv namenjen turističnim vodnikom in agencijam ter jim s tem omogoči delo, odlična in na mestu. TIC Slovenske Konjice in SloveNina sta se na ta javni poziv uspešno prijavila že drugo leto zapored in na podlagi dobrih izkušenj iz preteklega leta za sodelovanje navdušila tudi ostale – LTO Rogla-Zreče, GIZ in Pohorje Tours. Z neutrudno ekipo TDRP smo povezali ponudbo vseh štirih občin, pripravili pester in raznolik program vodenj, ga uspešno prijavili na STO in tako nam je skupaj uspelo pripraviti animacijski program za vse poletje in za celotno območje. LTO Rogla-Zreče je prijavil pet tematskih programov, TIC Slovenske Konjice in Pohorje Tours oba po tri, dva pa je dodala še SloveNina – skupaj torej trinajst. Pri dodelitvi sredstev smo bili vsi uspešni in skupaj nam je bilo dodeljenih 30.000,00 €.

Ilona Stermecki iz Pohorje Toursa in Nina Buh iz SloveNina sta prevzeli koordinacijo turističnih vodnic in vodnikov na terenu, tako nacionalnih, destinacijskih kot tudi lokalnih, zanje izvedli specializiran program izobraževanja, ki je vključeval vsa tematska vodenja in bdeli nad samo izvedbo. TIC Slovenske Konjice in LTO Rogla-Zreče, GIZ pa sta poskrbela za vso potrebno birokracijo, prijavo na STO, objave na družbenih omrežjih, zbiranje prijav ter pripravo zahtevkov. Z zaključkom poletja smo uspeli počrpati vsa dodeljena sredstva. Tako je za nami še ena lepa zgodba o uspehu in dokaz, da je v povezovanju moč.

Druga novost letošnjega poletja je bil brezplačen turistični avtobus, ki je vozil na relaciji Maribor - Rogla. Podjetje Pohorje Torus, ki je to sezono za TDRP dvakrat dnevno izvajalo brezplačne vožnje na Roglo ob četrtkih in sobotah, je skrbno beležilo vsakega prepeljanega potnika. Prepeljali so kar 701 potnika, od tega več kot polovico iz Maribora, saj je bila novost letošnjega leta ta, da smo na pobudo Poti med krošnjami Pohorje, ki je prevoze tudi sofinancirala, relacijo podaljšali do Maribora. Brezplačen avtobus je tako obiskovalce pobiral in odlagal na treh lokacijah v Mariboru, nato tudi v Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah in v Zrečah. Prevoze so v Pohorje Toursu izvajali kar 18 dni in na dan v povprečju na Roglo prepeljali 39 potnikov. Prepeljali so tudi 52 koles – večina kolesarjev se je peljala samo na Roglo, nazaj pa so se spustili s svojimi kolesi. Dvakrat so potnike zvečer iz Rogle prevažali celo kar z dvema avtobusoma. Vozniki so povedali, da so bili gostje izjemno navdušeni nad možnostjo koriščenja brezplačnega prevoza, prav tako pa se je večina teh gostov udeležila tudi brezplačnih vodenj (na Lovrenška jezera, na PMK, itd.).

Izdali pa smo tudi že šesto številko časopisa Turistične destinacije Rogla-Pohorje, tokrat v nakladi 5.000 izvodov in v njeni poletno-jesenski preobleki. Pripravili smo jo v tiskani in digitalni verziji. Obiskovalce je usmerjala kako najbolje »raziskati, občutiti in užiti« ta prekrasen delček severovzhodne Slovenije in kako to storiti kar se da varno in odgovorno. Skrb za zdravje in dobrobit ljudi je namreč v naši destinaciji, ki se poleg znaka Slovenia Green Destination – Gold ponaša tudi z znakom Slovenia Green & Safe, na prvem mestu. Tokratna številka je bila usmerjena v naravo, v zelena doživetja, v odkrivanje skritih stezic in neodkritih biserov kulturne in naravne dediščine, posebno mesto je dala človeku in njegovemu doživljanju sebe, drugih in narave, obiskovalce je seznanjala z najbolj atraktivnimi novostmi, doživetji, dnevi odprtih vrat pri ponudnikih pod naslovom Ustvarjeno s srcem, raznimi paketi doživetij in še z marsičim. Bila je nepogrešljivi in prijeten sopotnik obiskovalcev na potepih po destinaciji.

Vse tri novosti smo združili na skupnem letaku, ki smo ga distribuirali po naših TIC-ih, po ključnih turističnih točkah v TDRP in v destinaciji Pohorje ter na spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Odziv je bil izjemen in obiskovalci so iz naših krajev odhajali izjemno zadovoljni. Verjamemo, da smo jih uspeli prepričati, da se je k nam vredno vrniti.  

 

Dobrodošli pri nas!

 

Ekipa Turistične destinacije Rogla-Pohorje