KULTURO SMO UŽILI Z VELIKO ŽLICO

10. feb. 2022
Turistična destinacija Rogla-Pohorje (TDRP) je letošnjemu praznovanju Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika, namenila veliko pozornosti in se ga lotila na prav poseben način. Po zgledu Žičke kartuzije, ki ob posebnih dnevih že vrsto let tradicionalno odpira svoja vrata in vabi z brezplačnimi vodenimi ogledi, so destinacijiski turistični vodniki skupaj z ostalimi deležniki v turizmu strnili misli in nastala je ideja, da se obiskovalcem na ta poseben dan, ko praznuje kultura, kot darilo ponudijo brezplačna turistična vodenja v vseh štirih občinah naše destinacije. Projekt je odlično uspel in prinesel odločitev, da ga prihodnje leto ponovimo.

Dogodek poimenovan Kulturni dan po naše je v destinacijo pripeljal radovedne obiskovalce, ki so bili navdušeni nad idejo in izvedbo vodenih ogledov. Poleg že omenjene Žičke kartuzije, skozi katero sta obiskovalce v treh terminih brezplačno popeljali Vida Šmid in Tea Lampreht, so prišli na vrsto tudi vsi ljubitelji Minattijeve poezije, ki so se lahko podali po priljubljeni konjiški literarno-turistični poti Po Minattijevih stopinjah skupaj s turistično vodnico Nino Buh. Nina se je popoldan podala še na voden ogled Oplotnice, kjer je velik del pozornosti namenila Tinetu Lesjaku in njegovemu glasbenemu izročilu. Teja Peperko je tokrat vodenje izvedla po Vitanju, ki ga je na svojevrsten način v svojih pesnitvah opisal ljudski pesnik Matija Štimulak. Na 1500 metrih nadmorske višine pa je po Poti med krošnjami Pohorje radovedne obiskovalce razveseljevala Ksenija Gorišek Mauer, ki je voden ogled popestrila z branjem pesmi Jurija Vodovnika.

Brez podpore in posluha TIC Slovenske Konjice, LTO Rogla-Zreče, GIZ, TIC Vitanje in Poti med krošnjami Pohorje, ki so projekt tako finančno kot tudi medijsko podprli, tega ne bi mogli izvesti. Prav tako pa bi bil projekt sam sebi namen, če ne bi bilo Vas, dragi obiskovalci. Zato na tem mestu najlepša hvala, da ste prišli in da smo lahko z vami kulturno zajemali in užili z veliko žlico.