Karolina Črešnar iz Karolininih dobrot nam je zaupala njen recept za orehovo potico. Nam se zdi odličen. Poskusite še vi.
Recept
Testo:
Orehov nadev:
Postopek:
Najprej naredimo kvasni nastavek. Medtem ko kvas vzhaja zgnetemo testo, v katero smo dodali vse sestavine (jajca in sladkor lahko stepemo, a ni nujno). Testo pustimo počivati vsaj pol ure, nato ga še enkrat pregnetemo. Zatem ga razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Pri tem pazimo, da testo na rahlo povlečemo k sebi in tako izstisnemo zrak.
Ko potico položimo v pekač, jo večkrat prebodemo. Nato jo ponovno pustimo vzhajati, nakar jo spečemo v krušni peči ali v pečici. Pečeno potico pustimo nekaj minut v pekaču, nato pa jo obrnemo ter potresemo s sladkorjem.
Lahko pa damo takoj zvito in prepikano potico v hladno pečico, jo prižgemo na 170 stopinj brez ventilacije in pečemo 1 uro in 15 min pri enaki temperaturi.
Če nas preganja čas, lahko potico naredimo zvečer, jo takoj, ko jo zvijemo in damo v pekač, prepikamo, zavijemo v streč folijo in damo v hladilnik ter jo nato spečemo drug dan, seveda je postopek enak, če gre v pečico, torej v mrzlo pečico direkt iz hladilnika in 1 uro in 15 min, pa bomo imeli svežo potico.
Pa na veliko ljubezni ne pozabite!
NAMIG:
Iz navedenih sestavin lahko naredimo tudi nekaj majhnih potičk. Testo razvaljamo enako kot za potico, ampak ga potem prerežemo na 8 – 10 cm trak, ga po dolžini namažemo z nadevom, pustimo pol centimetra, le-to namažemo s stepenim jajcem, da se nam bo lepo zlepila, zvijemo in razrežemo na takšne rolce, da bodo šle v model. Te potičke pečemo pri enaki temperaturi, le pečene so v 25-30 minutah.
DOBER TEK!