Recept za orehovo potico

21. dec. 2020

Karolina Črešnar iz Karolininih dobrot nam je zaupala njen recept za orehovo potico. Nam se zdi odličen. Poskusite še vi.

 

Potica_Karolina_Cresnar.jpg

Recept

Testo:                                        

  • 75 dag moke
  • 3 dag kvasa
  • 10 dag masla ali 1 dl olja
  • žlička limonine lupine
  • 4 dl mleka
  • 2 rumenjaka in 2 celi jajci
  • 10 dag sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 1 vanilin sladkor
  • žlička soli
  • maslo za mazanje

 

Orehov nadev:

  • 75 dag orehov
  • mleko po potrebi
  • žlička medu
  • sladkor po potrebi
  • sneg iz beljakov (tisti, ki so ostali pri testu)
  • lahko dodamo tudi rozine (namočene v rumu)
  • rum

 

Potica_Karolina_Cresnar_1.jpg 

Postopek:

Najprej naredimo kvasni nastavek. Medtem ko kvas vzhaja zgnetemo testo, v katero smo dodali vse sestavine (jajca in sladkor lahko stepemo, a ni nujno). Testo pustimo počivati vsaj pol ure, nato ga še enkrat pregnetemo. Zatem ga razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo. Pri tem pazimo, da testo na rahlo povlečemo k sebi in tako izstisnemo zrak.

Ko potico položimo v pekač, jo večkrat prebodemo. Nato jo ponovno pustimo vzhajati, nakar jo spečemo v krušni peči ali v pečici. Pečeno potico pustimo nekaj minut v pekaču, nato pa jo obrnemo ter potresemo s sladkorjem.

Lahko pa damo takoj zvito in prepikano potico v hladno pečico, jo prižgemo na 170 stopinj  brez ventilacije in pečemo 1 uro in 15 min pri enaki temperaturi.

Če nas preganja čas, lahko potico naredimo zvečer, jo takoj, ko jo zvijemo in damo v pekač, prepikamo, zavijemo v streč folijo in damo v hladilnik ter jo nato spečemo drug dan, seveda je postopek enak, če gre v pečico, torej v mrzlo pečico direkt iz hladilnika in 1 uro in 15 min, pa bomo imeli svežo potico.

 

Potica_Karolina_Cresnar_3.jpg Potica_Karolina_Cresnar_4.jpg

Pa na veliko ljubezni ne pozabite!


NAMIG:

Iz navedenih sestavin lahko naredimo tudi nekaj majhnih potičk. Testo razvaljamo enako kot za potico, ampak ga potem prerežemo na 8 – 10 cm trak, ga po dolžini namažemo z nadevom, pustimo pol centimetra, le-to namažemo s stepenim jajcem, da se nam bo lepo zlepila, zvijemo in razrežemo na takšne rolce, da bodo šle v model. Te potičke pečemo pri enaki temperaturi, le pečene so v 25-30 minutah.

potice_karolina

 

DOBER TEK!